Pres-konferencija
0

Radončić vjeruje u apsolutnu pobjedu na oktobarskim izborima

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je danas u Sarajevu da vjeruje u apsolutnu pobjedu na oktobarskim izborima.

"Koalicije i liderstvo su ubile Bošnjake", dodao je Radončić obraćajući se medijima.

U svom govoru je kazao da SBBBiH želi odmah početi graditi i u najkraćem realnom roku završiti autoput Sarajevo - Tuzla, Sarajevo - Bihać, te pokazati kako se zaista mogu brzo graditi koridor 5-C i drugi putni pravci u BiH i bh. prijestolnici.

Na novinarsko pitanje otkud novci za te puteve, Radončić je odgovorio da se trenutno na računu Federacije BiH nalazi dvije milijarde KM neiskorištenih sredstva, a na te novce plaćaju se kamate i zatezni penali.

"Toliko je naša vlast nesposobna da ne umije da iskoristi i pretvori u upotrebnu vrijednost toliki novac. Novaca i investitora ima, samo im se treba omogućiti da investiraju u BiH", dodao je.

Osnovni ciljevi koje Radončić želi postići ukoliko postane bošnjački član Predsjedništva BiH je vraćanje međunarodnog ugleda Bosni i Hercegovini, zatim jačanje ugleda i suživota u BiH te jačanje bošnjačkog jedinstva.

Najavio je da će se SBBBiH boriti protiv siromaštva, korupcije, a nastojat će postići bošnjačko jedinstvo i međunacionalni dogovor.

U svom govoru je kazao da je BiH zvanično prva u Evropi po broju nezaposlenih (570.000), po broju socijalno neosiguranih ljudi (500.000) i po korupciji.

"Prvi smo i po ekonomskom zaostajanju i neizgradnji. SBBBiH smatra da je sramota to što Albanija gradi po 100 kilometara autoputa godišnje, a BiH samo 2,5 km", kazao je.

Istaknuo je da SBBBiH ima moćan i realan ekonomski program, koji će od poljoprivrede i sela napraviti bolju priču od sadašnje, reafirmiranom ekonomijom, kao i da imaju način za popravljanje statusa penzionera, te obećao da će osigurati da za sve penzionere iznad 65 godina starosti gradski prijevoz bude besplatan.

Radončić je najavio da će SBBBiH snažno štititi povratnike u RS, te kazao da se njima moraju omogućiti uvjeti za održivi povratak jer je RS za SBBBiH nediskutabilni dio suverene BiH, koji je neodvojiv od BiH.

"Ako borci i njihove porodice stalno idu na brojne revizije, napokon će na pravu reviziju jednom otići i ratni profiteri. SBBBiH će tražiti poništenje cijele ratne i nelegalnog dijela poratne privatizacije", izjavio je.

Dodao je da će izbornu pobjedu shvatiti kao potpisivanje samo dvogodišnjeg ugovora s narodom.

"Ako za dvije godine od BiH ne napravimo pozitivnu ekonomsku i političku priču tražit ćemo raspisivanje vanrednih izbora. Više niko nema pravo da ovoj zemlji uzima četiri po četiri godine jalovog mandata", kazao je.

Na kraju je pozvao građane da glasaju za SBBBiH i tako pomognu u pobjedi nad siromaštvom, nezaposlenošću i korupcijom.