|

Radončić: Tražio sam od Izetbegovića mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Radončić: Tražio sam od Izetbegovića mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH
117
Klix.ba
25.12.2015. u 20:23
160
komentara
117

dijeljenja
Radončić: Tražio sam od Izetbegovića mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da je tražio od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ustupi SBB-u.
Radončić je gostujući na Face televiziji rekao kako je to Izetbegović galantno odbio s obrazloženjem da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kandidat pobjedničke stranke na izborima i da ga ne može smijeniti.

On je kazao da SBB ne želi i da neće postati Demokratska fronta, te da su ušli u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH kako bi napravili nešto u ovoj državi.

Radončić je posebno kritikovao nepotizam u BiH ističući kako se svim građanima treba pružiti jednaka prilika i da je porazno što pojedine porodice imaju zaposlene skoro sve članove rodbine u državnim institucijama.

Na pitanje o kompletiranju Vijeća ministara BiH Radončić je odgovorio da je na "švedskom stolu" bilo više opcija i da nije isključivo dogovoreno da on mora biti kandidat za ministra u Vijeću ministara BiH. Istakao je da mu je to predložio Izetbegović s obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo i uspjehe u poslovnom svijetu.

Kazao je da problem s kompletiranjem Vijeća ministara BiH pravi zbog politike Centralne banke BiH koja se prema njegovim riječima ponaša kao knjigovodstvena institucija.

On je rekao da Centralna banka BiH treba da plasira 600 miliona KM građanima i bh. privredi ističući kako je riječ o golemom višku novca koji stoji zalađen.

Posebno se osvrnuo i na koaliranje s SDA dodajući kako su svi relevantni faktori počevši od građana pa do Islamske zajednice u BiH pozdravili njegovo pomirenje s Izetbegovićem sa kojim danas ima korektan odnos.

Za sigurnosne propuste poput demonstracija ispred Parlamentarne skupštine BiH kada su građani blokirali rad institucije, napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i paljenje zgrade Predsjedništva BiH, kazao je da nije kriva Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, nego njen bivši direktor Almir Džuvo. On je otkrio i da će Džuvo najvjerovatnije biti imenovan za ambsadora BiH u NATO-u, te dodao kako vjeruje da će dobro obavljati tu funkciju.
Prijavi grešku


Komentari (160)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...