BiH
7

Radončić: Sloboda ekonomiji – zatvor mafiji

FENA
Sportska dvorana „Konjičanka“ u Konjicu i velika sala historijskog muzeja u Jablanici večeras su bile premale da prime stotine građana, simpatizera i članova Saveza za bolju budućnost (SBB) koji su došli na završne predizborne skupove SBB-a u ova dva hercegovačka grada, saopćeno je iz te političke partije.

Pored ostalih kandidata, u Konjicu i Jablanici govorio je i predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić.

"Od 1990. godine neki su umislili da su Bošnjaci feudalno društvo, a ne evropski, dostojanstven narod koji će prije ili kasnije podići glavu. Doveli su zemlju na prosjački štap, napravili su društvo nejednake šanse, radničku djecu otjerali iz bilo kakvih državnih institucija ili agencija, narod dijele po svim mogućim osnovama, a istovremeno lažu s parolama 'u jedinstvu je snaga'. Pokušavaju da sačuvaju babinu fotelju nametanjem priče o tome ko je navodno veći musliman, kao da su ovo izbori za reisu-l-ulemu, a ne politička kampanja u jednoj evropskoj državi u 21. vijeku", rekao je Fahrudin Radončić.

Dodaje da "upornim diskvalifikacijama na vjerskoj osnovi oni žele da pobjegnu od priče o njihovom neuspjehu, neznanju, lopovluku i nemoralu".

"Dijele i plasiraju različite pamflete protiv SBB-a i mene, ali i mnogih drugih političkih rivala. Počeli su da nam prebrojavaju krvna zrnca i članove porodice. Zaboravljaju da su članovi moje porodice ginuli za odbranu BiH, dok su oni po svijetu krali milijarde maraka donacija namijenjenih borcima i krili se u Sarajevu u sefu Narodne banke", istakao je Radončić.

Poručio je da nas „državna mafija neće skrenuti s puta bavljenja ekonomskim pitanjima, evropskim integracijama, zapošljavanjem i razvojem. Tu se, kako je rekao, brani država i daje sloboda ekonomiji, a njima priprema zaslužena kazna.

"Nama pokušavaju da preko svojih kućnih tužilaca montiraju sudske afere, ali mi to njima nećemo raditi,oni će ići na robiju jer su je zaslužili svojom krađom i lopovlukom, a ne time što su nas vrijeđali ili što nam se politički ne sviđaju", kazao je predsjednik SBB-a.

Radončić je završio govor sloganom: "Sloboda ekonomiji – zatvor mafiji", uz opće oduševljenje prisutnih u prepunim dvoranama u Jablanici i Konjicu.

U Jablanici i Konjicu ostali kandidati SBB-a su poručili da je vrijeme za promjene i odlazak nesposobne vlasti, uz poziv biračima da masovno izađu na izbore i kazne "odnarođenu" vlast.

U Konjicu su govorili Amel Rahimić, nosilac liste za PSBiH, Nermina Frenjo, kandidatkinja za Skupštinu HNK, Faruk Ćupina, nosilac liste za Federalni parlament, Osman Macić, kandidat za Skupštinu HNK, Ismet Hajdar, kandidat za Federalni parlament, Lejla Bitanga i Ajdin Tinjak, kandidati za Skupštinu HNK, te Mesud Džajić, nosilac liste za Skupštinu HNK.

U Jablanici su se građanima predstavili Emrudin Bešić, Mesud Džajić, Minela Mešić, Rasim Idrizović i Admira Kovačević, saopćio je Pres-centar SBB – Fahrudin Radončić.