BiH
2

Radončić: "Radom za boljitak" ostaje u vlasti

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Narodna stranka "Radom za boljitak" biće dio nove federalne vlasti i oko tog pitanja ne treba očekivati probleme ni kod HDZ-a, jer smo svi vrlo složni i jedinstveni, izjavio je predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić.

Nova parlamentarna većina, dodao je on, očekuje da predsjednici i potpredsjednici Federacije BiH poštuju njenu volju, kao što u Srbiji novoizabrani predsjednik Tomislav Nikolić, iako dolazi iz pobjedničke stranke na proteklim parlamentarnnim izborima, poštuje koalicionu volju srbijanskog parlamenta i čeka da potpiše ono što se stranke dogovore.

„U tom smislu očekujemo da se oni ponašaju, makar, na nivou Nikolića. Ukoliko se to ne desi, nova parlamentarna većina sakupiće bez problema potrebnih 66 potpisa u parlamentu i oni će morati otići sa tih funkcija", upozorio je Radončić.

Prema njegovim riječima, strateški dogovor sa SDP-om i HDZ-om je već postignut i sve ide veoma dobro i prema očekivanjima.

„Koaliranjem SDP-a i SBB-a apsolutno je ispunjena bošnjačka volja za promjenama, a u novoj vlasti u Federaciji BiH biće zastupljeni i legitimni hrvatski predstavnici“, pojasnio je Radončić.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara danas je novinarima u Sarajevu rekao da za njegovu stranku nije prihvatljivo da u novoj parlamentarnoj većini na nivou Federacije BiH bude Narodna stranka "Radom za boljitak".

Nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDP-a Zlatka Lagumdžije, Čavara je izjavio da se očekivalo da će SDP i SBB do danas sakupiti neophodne potpise poslanika za pokretanje parlamentarne procedure za rekonstrukciju vlasti na nivou FBiH.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija najavio je danas da će najkasnije 26. juna u Predstavničkom domu federalnog parlamenta biti potvrđena rekonstrukcija Vlade Federacije i potvrđen izbor novog rukovodstva tog doma.

„Prirodno je očekivati i rekonstrukciu Predsjedništva Federacije BiH", rekao je Lagumdžija nakon sastanka sa Čovićem u Sarajevu.