Sastanak u petak u Sarajevu
14

Lagumdžija, Čović, Radončić i Ljubić potpisuju novu koaliciju

Anadolija
Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara potvrdio je za agenciju Anadolija da su "definirana načela saradnje na federalnom nivou", te da bi od petka, 15. juna, definitivno trebala startati rekonstrukcija federalne vlasti.

Isto tako, sutra bi trebao biti održan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, HDZ-a BiH Dragana Čovića, te vjerovatno i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i HDZ-a 1990 Bože Ljubića.

"Dogovorili smo 10-tak tačaka i redoslijed aktivnosti koje trebamo uraditi oko prekomponiranja vlasti. Očekujemo da će lideri stranaka biti spremni da potpišu spomenuta načela i da krenemo u implementaciju sporazuma o parlamentarnoj veličini. Vjerujem da će lideri javno saopćiti da od sutra teku aktivnosti koje znače promjene na pozicijama u vlasti FBiH", izjavio je Čavara za agenciju Anadolija (AA).

Čavara napominje da je HDZ BiH opredijeljen za oduzimanje nelegalno stečene imovine, da se zalaže za neovisan rad policije, evropske integracije i ulazak BiH u NATO, te za izgradnju koridora 5C.

Upitan na koji način će biti implementiran plan o novoj Federalnoj vladi, te kako će biti izbjegnute najavljene blokade, Čavara odgovara:

"Ja ne očekujem od onih koji su se grčevito borili za vlast da ju napuste, ali isto tako postoje demokratske procedure i ustavna rješenja koja mogu otkloniti te probleme. Blokade su moguće, ali svatko snosi odgovornost za posljedice takvog ponašanja. Ne iznenađuje me da se HSP, recimo, grčeviti bori da ostane u vlasti, jer oni samo žele pozicije", istakao je Čavara.

Uvjeren je da do konca ovog mjeseca mogu biti završene procedure rekonstrukcije Federalne vlade.

Novu vlast u Federaciji BiH trebali bi činiti SDP, SBB BiH i dva HDZ-a u BiH.

Nakon što započne rekonstrukcija Federalne vlade, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kako je predviđeno, trebao bi potpisati naloge za smjenu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, državnog ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija BiH Fuada Kasumovića.