Formiranje nove koalicije
1

Radončić: Usaglašavamo detalje, strateški dogovor je postignut

FENA
Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednici Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) i Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija danas su u Sarajevu razgovarali o formiranju nove koalicije između dvije stranke, a Radončić je nakon sastanka u izjavi za novinare kazao da stvari idu onako kako su planirane.

Kazao je da je koaliranjem SBB-a i SDP-a ispunjena bošnjačka volja za promjene, a da će punom participacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ-a 1990 u vlasti u Federaciji BiH biti izbalansirano prisustvo legitimnih hrvatskih predstavnika, dodajući da će predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak ostati u vlasti.

"Možemo reći da sve funkcionira prema zacrtanim očekivanjima", istaknuo je Radončić.

Na pitanje novinara, ako sve tako dobro funkcionira, zašto su danas iz HDZ-a BiH kazali da su Radončić i Lagumdžija tražili dodatnih nekoliko dana za usaglašavanje, Radončić naglašava da ne žele improvizirati nego da je cilj doći do dobrog ekonomskog programa koji će značiti masovne radove, zapošljavanje i borbu protiv korupcije.

"To su detalji koji se usaglašavaju, ali je strateški dogovor postignut", dodao je Radončić.

Na pitanje da li su dva HDZ-a saglasni da u novoj vlasti budu i predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak, Radončić kaže da tu nema problema te da ih ne treba očekivati, jer su novi koalicioni partneri složni i jedinstveni, a "ko se nada da u cijelom paketu ima pukotina, ima iluzije".

Novinare je danas zanimalo i na koji način će se osigurati pozicije predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, budući da je predsjednik Federacije iz Hrvatske stranke prava (HSP) BiH, koja je sada dio vlasti, a dopredsjednici su iz Stranke demokratske akcije (SDA) i SDP-a, Radončić je tu situaciju uporedio s trenutnom u Republici Srbiji.

"Tomislav Nikolić pobijedio je na predsjedničkim izborima u Srbiji, a njegova stranka pobijedila je jedan na jedan na stranačkim izborima, a on kao takav poštuje koalicionu volju srbijanskog parlamenta i čeka da potpiše ono što se stranke dogovore. Mi u tom smislu očekujemo od predsjednika FBiH Živka Budimira i dopredjednika FBiH Mirsada Kebe da se ponašaju makar na nivou Nikolića", kazao je Radončić.

Ukoliko se to ne desi, on kaže da će skupiti 66 potpisa u Federalnom parlamentu i "oni će morati otići".

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas i s predsjednikom HDZ-a BiH, a nakon sastanka kazao je novinarima da će rekonstrukcija na federalnom nivou biti završena do kraja mjeseca te da ne vidi razloga da se to ne desi, jer će se u narednih nekoliko dana dogovarati o programskom dokumentu.