Nakon jučerašnjeg sastanka
15

Radončić: Lideri šestorke na pragu rješenja

SRNA
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ocijenio je da su lideri šestorke poslije jučerašnjeg sastanka u Banjoj Luci na pragu zajedničkog rješenja oko provođenja presude "Sejdić-Finci", iako su prijedlozi iz Federacije BiH i Republike Srpske o načinu izbora članova Predsjedništva BiH bili veliki izazov.

Radončić je rekao da je prijedlog lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i HDZ-a BiH Dragana Čovića o provođenju presude "Sejdić-Finci" korektan, jer se njime ispunjava obaveza provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava i rješava hrvatsko pitanje u Federaciji BiH.

On je rekao za "Pres" da je važno da opozicija učestvuje u ovoj vrsti sastanaka, ali da kada je riječ o lideru SDA Sulejmanu Tihiću, "žalosno da svojim stavovima pokušava da minira sastanke, poput jučerašnjeg, koji je donio određene pomake".

Radončić je najavio obračun sa bošnjačkom državnom mafijom iako, kako tvrdi, Iranska obavještajna služba i paraobavještajna služba SDA pokušavaju da spriječe njegov dolazak na čelo Ministarstva sigurnosti BiH.

On je rekao da SDA u posljednjih 10 godina konstantno čini sve da BiH ne ide evropskim putem, napominjući da je upravo ta stranka dovela mudžahedine u BiH i da je pokušala do promijeni evropski identitet Bošnjaka odlukom o formiranju muslimanske države na kongresu u Sarajevu 1993. godine.