BiH
3

Radončić danas u Strasbourgu na sastanku s Jaglandom

FENA
Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland danas će u Strasbourgu primiti ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića.

Razgovarat će se o različitim temema, a, između ostalog, o borbi protiv kriminala, terorizma, pranja novca i borbi protiv korupcije.

Ministar sigurnosti BiH imat će i radni ručak s predsjedavajućim Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministrom vanjskih poslova Andore Gilbertom Saboyaom Sunyém, direktorom Direkcije za vanjske odnose Vijeća Evrope Zoltanom Taubnerom, predsjedavajućim Komiteta Vijeća Evrope za pitanje borbe protiv trgovine ljudima (GRETA) Josephom Licarijem, i njihovim saradnicima.

  • Tokom boravka u Strasbourgu ministar Radončić sastat će se i s generalnim direktorom Direkcije za ljudska prava i vladavinu zakona pri Vijeću Evrope Philippom Boillaom, te izvršnim sekretarom Evropskog komiteta za spečavanje torture i nehumanog tretmana Trevorom Stevensom - najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Thorbjørn Jagland izabran je za generalnog sekretara Vijeća Evrope u oktobru 2009. godine. Bio je premijer (1996.-1997. ) i ministar vanjskih poslova Norveške (2000. - 2001. godine), te predsjednik Stortinga, norveškog Parlamenta. Trenutno je predsjednik norveškog Nobelovog odbora koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za mir.