BiH
1

Austrija: Radončić i Mikl Leitner o slučaju Hypo banke

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić nalazi se u službenoj posjeti Austriji gdje se danas susreo s ministricom unutrašnjih poslova Republike Austrije Johannom Mikl Leitner.

Na današnjem dvoiposatnom sastanku Radončića i ministrice Mikl Leitner razgovaralo se o odličnoj policijskoj saradnji dviju država, velikoj podršci koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini na svim poljima te o više drugih projekata i obaveza iz oblasti sigurnosti.

''Tokom oficijelnog dijela susreta i radnog ručka potencirane su i zajedničke aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i terorizma. Razgovaralo se i o razmjeni tajnih podataka te o dva nova IPA projekta. Posebno je potenciran problem istraga vezanih za teške zloupotrebe i krivična djela u oblasti korupcije i u tom kontekstu o slučaju Hypo banke u BiH'', saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Austrija je, kako je navedeno, vrlo zainteresirana da se počinioci privedu pravdi, jer je Hypo banka u vlasništvu austrijske države.

Inače, tokom vrlo srdačne posjete, ministru sigurnosti BiH je priređena i pokazna vježba elitne austrijske specijalne jedinice Cobra koja je trajala 45 minuta.

U okviru dvodnevne posjete Republici Austriji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sutra će u Beču imati sastanak i sa generalnim sekretarom OSCE-a , ambasadorom Lambertom Zanierom ( Lamberto Zannier).