BiH
52

Radončić će svoju platu davati sindikatima bh. policijskih agencija

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predstavnici sindikata Granične policije, SIPA-e i Agencije za koordinaciju policijskih tijela zadovoljni su rezultatima sastanka s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem.

Tokom dvosatnog sastanka u zgradi državnih institucija na Marindvoru, Radončić je saslušao probleme koje su iznijeli predstavnici ova tri sindikata. Oni su se žalili na probleme s kojima se suočavaju policijski službenici kao što su neplaćanje prekovremenog rada, nepoštivanje kolektivnog ugovora, niske plaće koje se već godinama ne povećavaju već dodatno umanjuju te neprihvatanje sindikata kao socijalnog partnera u pregovorima.

Prema riječima predstavnika sindikata, Radončić je obećao da će ubuduće pri izradi izmjena i dopuna zakona u radna tijela uključiti pravne stručnjake iz sindikata.

"Ministar je pokazao dobru volju da se riješe ovi problemi i mi smo zadovoljni rezultatima sastanka", rekao je glasnogovornik sindikata GP Svevlad Hoffman za naš portal.

Hoffman je rekao da je Radončić odlučio uplatiti svoju mjesečnu platu na račune ova tri sindikata u jednakom omjeru, a isto će nastaviti raditi i u budućnosti.