BiH
2

Granični policajci traže sastanak s ministrom sigurnosti

Klix.ba
Predstavnici Sindikata Granične policije (GP) uputili su zvanični dopis na adresu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kako bi organizovali radni sastanak s ministrom Fahrudinom Radončićem o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o policijskim službenicima.

U dopisu upućenom na adresu Ministarstva sigurnosti, predstavnici Sindikata GP navode da postoji potreba da se u radnu grupu za izradu izmjena i dopuna zakona uključe što prije i predstavnici sindikata u policijskim agencijama BiH kako bi se stvorile pretpostavke za predlaganje objektivnih i prihvatljivih rješenja kojima će se poboljšati socijalno-ekonomski status i prava iz radno-pravnog odnosa policijskih službenika BiH.

Iz Sindikata napominju da su u proteklom periodu pratili određene aktivnosti koje su se odnosile na izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH uz nastojanje da u radnu grupu za izradu izmjena i dopuna involvira i svog predstavnika.

"Iako smo imali čvrsta obećanja Domenica Paterne, zamjenika komesara EUPM-a u BiH, da će preduzeti sve raspoložive mjere kako bi prestavnici Sindikata GP bili uključeni u aktivnosti oko izrade izmjena i dopuna navedenog zakona to se nije desilo", podsjećaju predstavnici Sindikata.

Dalje navode kako je bivši ministar Sadik Ahmetović formirao radnu grupu, ali da nije uključen nijedan predstavnik sindikata iz policijskih agencija na nivou BiH.

"Krajem juna tražili smo od Ahmetovića da primi predstavnike Sindikata kako bismo razgovarali na teme izmjena i dopuna ovih zakona, ali nismo dobili povratnu informaciju", piše u dopisu.

Sindikat navodi da raspolaže neprovjerenim informacijama da jer adna grupa pripremila opsežne izmjene i dopune, ali da jedan broj predloženih rješenja ne stvara reference za poboljšanje statusa policijskih službenika na nivou BiH.