BiH
0

Radončić: BiH napravila nedovoljno u borbi protiv korupcije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sveobuhvatna borba protiv korupcije, nakon više od 17 godina izbjegavanja da se kao društvo ozbiljno suočimo s njom, mora doći na vrh liste prioriteta za sve sigurnosne i pravosudne subjekte u BiH. To je i neupitni kriterij i za pristup Evropskoj uniji i NATO integracijama, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Sarajevu na konferenciji o temi "Tranzicija, privatizacija, korupcija" koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Bila je to prilika i za potpisivanje Memoranduma o saradnji u aktivnostima prevencije i borbe protiv korupcije između Ministarstva sigurnosti BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH ACCOUNT.

Radončić je istaknuo da jedan od izazova za BiH na putu ka eurotlantskim integracijama možda bude i revizija dijela, odnosno pojedinih spornih privatizacija.

Potrebno djelovati na svim nivoima vlasti

"Želim da naglasim, prilikom eventualnog poništavanja pojedinih privatizacija to se ne smije činiti po principu izolovanih meta, političkih kampanja ili jeftinog populizma. Sve mora ostati u isključivoj nadležnosti pravosudnih organa, bez ikakvog miješanja političkih stranaka ili moćnih pojedinaca", kazao je ministar Radončić.

Dodao je da u cijelom procesu moraju ostati potpuno zaštićeni kupci, oni koji su na tenderima ponudili najbolju cijenu, ali nisu uspjeli napraviti uspješan posao, jer ih je u tome spriječila globalna ekonomska kriza, a ne njihovo spekulantsko djelovanje.

"BiH je u proteklom periodu ostvarila određene, ali nedovoljne korake u borbi protiv korupcije. Uspostava Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije predstavlja značajan korak. Svjesni smo i činjenice da efikasno sprečavanje i suzbijanje korupcije zahtijeva aktivno djelovanje i saradnju svih subjekata, uključujući pravosuđe i policiju, takozvano civilno društvo, nevladine organizacije, slobodne medije, sindikat i akademsku zajednicu", kazao je Radončić.

Prema njegovim riječima, proces borbe protiv korupcije počinje njenom prevencijom, nastavlja profesionalnim istragama i depolitiziranim procesuiranjem počinitelja kriminala, a svaki pojedinačni slučaj završava onog trenutka kada žrtve korupcije ili oni koji su je prijavili i otkrili dobiju adekvatnu, na zakonu zasnovanu, zaštitu i satisfakciju.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon je istaknuo da je borba protiv korupcije u BiH prioritet za vladu SAD-a.

Danas, dodao je, otvaramo potpuno novo poglavlje u borbi protiv korupcije u BiH s državom i civilnim društvom koji zajedno rade na provedbi državne strategije za borbu protiv korupcije.

"Pobjeda u ovoj bici od suštinske je važnosti ukoliko želimo da BiH uđe u NATO i EU. Znamo da je korupcija multidimenzionalni i multiresorni problem i svi se protiv nje moramo zajedno boriti u svim pravcima", istaknuo je ambasador Moon.

Dodao je da mnogi donatori, uključujući i vladu SAD-a, daju podršku raznim inicijativama za borbu protiv korupcije. Međutim, današnji Memorandum o razumijevanju drugačiji je jer predstavlja isključivo bh. inicijativu.

Podrška Vlade SAD-a

"Sam Memorandum neće eliminirati korupciju, ali može poslužiti kao temelj vaših zajedničkih aktivnosti na eliminiranju korupcije. Budite sigurni da će vas vlada SAD-a u tome podržati", kazao je Moon.

Pozivam, dodao je, sve ostale institucije i civilne organizacije da nam se pridruže u ovim aktivnostima.

"Jasno je da je puno posla pred nama. Nešto se mora uraditi. Mora se prekinuti s koruptivnom praksom, a krivci moraju u zatvor", kazao je Moon.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak je kazao da je uspostava ove agencije dokaz da naša zemlja poprima konture uređenog društva koje je odlučno da se bori protiv kriminala i korupcije u svojim redovima, ali i da preventivnim mjerama sistemski riješi problem korupcije.

"Svi zajedno moramo uložiti dodatni napor da veza tranzicija-privatizacija-korupcija ne bude sistem spojenih posuda kao što je sada. Ovo je nedovršena priča, priča čiji rasplet će kreirati sinergija, koordinirano djelovanje i udružena efikasnost različitih institucija, vladin i nevladin sektor zajedno", kazao je Lisak.

Direktor ACCOUNT-a - mreže nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije Eldin Karić je rekao da je potpisivanje Memoranduma konkretizacija obećanja iz prošle godine kada je projekt ACCOUNT zvanično počeo rad.

"Tada smo rekli da ćemo u borbi protiv korupcije sarađivati s institucijama na svim nivoima vlasti. Svjesni smo da malo toga možemo uraditi ukoliko nemamo podršku institucija. S druge strane, iskustvo iz proteklih mjeseci govori nam da ni institucije ne mogu puno toga uraditi bez saradnje s nevladinim organizacijama", kazao je Karić.