Novi val migranata
644

Radončić: Ako druge države pošalju vojsku na granice, nema razloga da to ne uradi i BiH

Dž. L.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić istakao je kako naša zemlja nije spremna za novi val migranata s Bliskog istoka te kako nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što to čine druge zemlje.
Kako je kazao Radončić, niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organiziranom i moćnom civilnom zaštitom, policijskim strukturama i graničnom policijom, nije spreman za prihvatanje vala od nekoliko miliona izbjeglica.

"Jedino ukoliko zemlje Evropske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđenih borbi živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva. BiH nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata. Znate i sami da se teško nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Evropske unije biti veoma odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona smatra dijelom koji ne zanima Evropsku uniju. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i ja očekujem da će to tako i biti", istakao je Radončić.

Nakon što su Srbija i Hrvatska najavile angažovanje vojne snage na granicama Radončić je jasan da nema ništa protiv postavljanja vojske i na granice BiH.

"Nužda zakon mijenja. Mi imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života i građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge države na svoje granice postavljaju vojsku, ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo koristiti i u logistici kada je riječ o šatorima, cisternama s vodom, vanjskim toaletima, da bi se napravila određena naselja. Ali, u takvom veoma lošem scenariju po BiH, mislim da bi Predsjedništvo BiH trebalo imati jedinstvo da treba izvesti Oružane snage BiH na granice", zaključio je Radončić.