{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojičić: Moguće asimetrično rješenje presude "Sejdić-Finci"

F
3.7.2012. u 17:27
0
0
Radojičić: Moguće asimetrično rješenje presude "Sejdić-Finci"
0
Radojičić: Moguće asimetrično rješenje presude "Sejdić-Finci"
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić podržao je mogućnost asimetričnog rješenja za pitanje provođenja presude "Sejdić – Finci", te zatražio od Vijeća Evrope objektivnu procjenu provođenja te presude. Radojičić je o ovom pitanju u Briselu u odvojenim susretima razgovarao sa Stefanom Sanninom, generalnim direktorom Direkcije za proširenje Evropske komisije, te ambasadorom Torbjornom Frojsnesom, specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Vijeća Evrope i Gunnarom Wiegandom, v.d. šefom za istočnu Evropu i Evroaziju u Servisu za vanjske poslove EU.
Radojičić je kazao da postoji potpun konsenzus stranaka iz RS-a o načinu rješavanja presude i da se "već mjesecima" očekuje dogovor stranaka iz Federacije o načinu izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

"Ukoliko postoji dogovor među strankama iz Federacije, za šta postoje neke nove naznake, onda se sastavljanjem rješenja iz RS i Federacije može doći do konačnih ustavnih amandmana i do rješenja presude 'Sejdić – Finci' u vrlo kratkom roku. Ukoliko bi, međutim, stranke iz Federacije nakon svog postignutog dogovora pokušale nametnuti neko rješenje RS, onda bi to sigurno razgovore vratilo na početak i ne bi omogućilo da se ispoštuje mapa puta koja je usvojena prošle sedmice u Briselu", naveo je Radojičić.

Razgovarano je također i o pripremama za lokalne izbore u BiH, pri čemu je on rekao da se posebno prati proces priprema izbora u Srebrenici, "gdje bošnjačke stranke vode kampanju dodatne registracije birača što nikako ne bi smjelo da postane predmet političke manipulacije".

Ambasador Frojsnes ponovo je naglasio obavezu da BiH imenuje svoje predstavnike u raznim tijelima Vijeća Evrope, te da se u oktobru očekuje izbor i sudije Evropskog suda za ljudska prava iz BiH.

Bilo je riječi i o implementaciji Mape puta koja je prošle sedmice usaglašena među političkim liderima iz BiH u Briselu te je ocijenjeno da se radi o veoma pozitivnom razvoju događaja i optimističkoj mapi koja naglašava evropsku budućnost BiH, te o potrebi da se ispoštuju rokovi koji su zadati.

U tom pogledu naročito je važno postizanje dogovora o presudi "Sejdić – Finci" i o modelu horizontalne i vertikalne komunikacije i koordinacije u BiH.

I Sannino i Wiegand istakli su potrebu potpunog domaćeg vlasništva nad ovim procesima, odnosno postizanja domaćeg dogovora političkih subjekata u BiH bez nametanja i sugerisanja rješenja sa strane, te su naveli da će Evropska unija prihvatiti rješenje za presudu "Sejdić – Finci" koje je u skladu sa samom izrekom presude i sa mišljenjem Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: