{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojčić: RS ide brzo ka EU, FBiH to čini sporo

A
13.8.2012. u 16:06
1
25
Radojčić: RS ide brzo ka EU, FBiH to čini sporo
1
Radojčić: RS ide brzo ka EU, FBiH to čini sporo
Igor Radojičić
Predsjednik Skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas u Beogradu da Republika Srpska brzo sprovodi tok evropskih integarcija, dok Federacija BiH to čini, kako je rekao, veoma sporo.
Nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, Radojičić je rekao novinarima da je BiH složena državna zajednica u kojoj postoje razni nivoi vlasti koji treba da implementiraju evropske standarde.

"RS insistira na decentralizovanom pristupu evropskim integracijama, što znači da mi u našoj nadležnosti obavljamo sve ono što je u nadležnosti parlamenta i izvršnih organa. Naš parlament donosi zakone u cilju evropskih integracija u onim nadležnostim koje su nam ustavom date", kazao je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje novinara o ispunjavanju obaveza RS-a na evropskom putu, Radojičić je istakao da EU traži da se unutar BiH napravi dogovor o mehanizmima koordinacije.

"Republika Srpska može puno brže i bolje da obavlja poslove iz evropskog puta nego što to radi drugi entitet i zajedničke institucije. U BiH se suočavamo sa asimteričnim tokom, jer drugi entitet (Federacija) ne može da sprovede tok evropskih integracija. RS može ići ka evropskom cilju vrlo brzo, a drugi entitet vrlo sporo", ocijenio je predsjednik parlamenta RS-a.

Igor Radojičić je, odgovarajući na pitanje o slučaju Sejdić-Finci, rekao da je to kompleksan problem i podsjetio da bi do kraja oktrobra, a na osnovu dogovora lidera u Briselu koji predstavlja mapu evropskog puta, trebalo usvojiti izmjene ustava BiH u dijelu koji se odnosi na presudu Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slučajem Sejdić Finci.

Prema Radojičićevim riječima, trenutna politička situacija u BiH ne daje razloga za optimizam.

U vezi sa zahtjevom za smjenu ministra vanjih poslova Zlatka Lagumdžija i njegovog glasanja za rezoluciju o Siriji, radojičić je ponovio stavove predsjednika RS-a Milorada Dodika i naglasio da je Lagumdžija još jedan "aspekat krize" u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: