Pred zgradom Vlade FBiH
0

Radnici Vitezita pitaju: Druže Hećo, znaš li da gladujemo

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na današnjem sastanku između predstavnika radnika Poslovnog sistema "Vitezit" iz Viteza kod kojih nije riješen radnopravni status i federalnog premijera Mustafe Mujezinovića nije postignut konkretan dogovor u vezi s rješavanjem njihovog problema.

Predsjednica granskog Sindikata hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić izjavila je novinarima nakon sastanka da radnici zahijevaju da im se poveže radni staž od 1991. godine i da ne pristaju na parcijalna rješenja.

Oni insistiraju da se u paketu svim zaposlenim Poslovnog sistema "Vitezit" poveže radni staž, da firma radi i da radnici sebi zarađuju platu, kao i da rudnici uzimaju domaći eksploziv umjesto što se uvozi.

Po njenim riječima, radnicima su ponuđena sredstva od 2,8 miliona KM što nije dovoljno za rješavanje problema njihovog radnopravnog statusa. Za tu svrhu, kako je procijenila, bilo bi potrebno deset do 12 miliona KM.

Iveljić je istakla da su otvoreni za razgovore te da će radnike upoznati o ishodu današnjeg sastanka nakon čega će odlučiti da li će 28. marta stupiti u generalni štrajk. Zamjenik predsjednika Štrajkačkog odbora Safet Sivro kazao je da će do štrajka vjerovatno doći.

Oko 150 radnika Poslovnog sistema "Vitezit" iz Viteza danas su ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu održali dvosatni mirni štrajk upozorenja.