{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo imat će plate veće za 2,5 posto

Piše: M. N./Klix.ba
22.1.2018. u 11:27
90
98
Radnici u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo imat će plate veće za 2,5 posto
90
Radnici u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo imat će plate veće za 2,5 posto
Foto: K.S./Klix.ba
Radnici koji su zaposleni u sektoru osnovnog obrazovanja i odgoja na području Kantona Sarajevo danas su konačno dobili svoj kolektivni ugovor kojim su im zagarantovani bolji uvjeti rada, ali i veće plate.
Ugovor su danas potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro. Premijer Konaković istakao je kako je kolektivni ugovor donio nekoliko dobrih stvari, među kojima su povećanje osnovice za 2,5 posto i stimulacija od jedan i nešto posto.

"Osim povećanja osnovice napravili smo iskorak i dodatnim procentom otvorili mogućnost stimulacije i nagrađivanja ljudi u obrazovanju, što nam je posebno drago. Ovo povećanje ne možemo nazvati posebno značajnim, ali je odraz i potvrda politike da cijenimo ovu profesiju", kazao je Konaković.Istakao je da je bitno i to što se ovim ugovorom smanjuje broj procesa na kantonalnom i općinskom sudu te da u ovom mandatu vlade nijedna KM neće biti potrošena na tužbe.

"Do sada smo platili blizu 25 miliona KM tuđih dugova koji su napravljeni za vrijeme mandata drugih vlada i imamo još 20 miliona KM", rekao je Konaković.

Naglasio je kako ovaj dokument garantuje bolje uvjete rada te se zahvalio sindikatu na razumijevanju trenutnih prilika i objektivnosti u zahtjevima. Kolektivni ugovor važi do 31. augusta 2020. godine, a sadrži 188 članova vrijednih 80 miliona KM.
Premijer je poručio kako će Vlada KS nastaviti ulagati u segment obrazovanja kroz gradnju novih objekata, sanaciju postojećih itd.

Također, istakao je kako se nada da će do početka nove školske godine praksa jedan udžbenik-jedan predmet biti na snazi, odnosno da će zakon do tada biti usvojen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: