Traže izmjene uredbe
65

Radnici u Kantonu Sarajevo ne žele GRAS-ove kupone, već novac

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sva preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo od prošle godine moraju svojim radnicima kupovati mjesečne kupone KJKP GRAS, što je jedna od mjera za sanaciju ovog preduzeća. Radnici su se pobunili jer ih većina želi novac s obzirom na to da su, kako kažu, nekima potrebni kuponi za udaljenija mjesta ili nisu uopće potrebni, jer koriste privatna vozila.

Uredba je objavljena u Službenim novinama KS 9. novembra prošle godine i njom je propisano da se pravo na naknadu za prijevoz na posao i s posla ostvaruje isključivo kupovinom mjesečnih kupona ili godišnjih karti za prijevoz kod javnog prijevoznika, osim u izuzetnim slučajevima propisanim dopunom uredbe.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika uputio je zahtjev Vladi KS da uskladi ovu uredbu sa Zakonom o plaćama, odnosno da ukine obavezu kupovine GRAS-ovih kupona.

"U posljednja dva mjeseca radnici gube i po 70 KM po kuponu, a ukoliko Vlada KS ne izvrši traženo usklađivanje bit će pokrenut postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Svjedoci smo da Vlada KS i dalje svojim protivzakonitim potezima i nauštrb prava državnih službenika i namještenika pokušava 'izvaditi' iz dubioze KJKP GRAS. Osnovni razlozi zbog kojih smo uputili ovaj zahtjev su ti da je obavezom uzimanja kupona, i to samo KJKP GRAS, većina državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne službe KS primorana iste prodavati, iz razloga što KJKP GRAS već nekoliko godina ima neredovan saobraćaj, ne pokriva cijelu teritoriju Kantona Sarajevo i još niz drugih problema", kazao je Elvis Zornić, predsjednik ovog sindikata.

U zahtjevu je istaknuto da su državni službenici i namještenici primorani na prodaju kupona i da u startu u prosjeku gube od 20 KM do 50 KM, u zavisnosti od cijene kupona, te su primorani kupone prodavati uličnim švercerima, što predstavlja prekršaj i podliježe prekršajnim sankcijama.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je kako su od donošenja uredbe tražili da se izmijeni, ali da je ona samo dopunjena, čime problem nije riješen.

"Nama nije u cilj da KS ostane bez javnog prijevoza, on mora postojati, ali ovo što se dešava je samo razvijanje sive ekonomije, preprodaje kupona i nezadovoljstva radnika. Jedan broj naših radnika je ostvario pravo na novac tražeći izuzeće od uredbe po dopuni uredbe koja je donesena nakon ove. Zatražili smo od KO SSSBiH da se održi tematska sjednica svih sindikata koji okupljaju radnike u svim javnim preduzećima i ustanovama u vlasništvu KS. Sjednica bi trebala biti održana sredinom mjeseca, gdje će biti dogovoren zajednički nastup svih sindikata, jer to nije problem samo jedne djelatnosti", rekao je Sivro za Klix.ba.

Ranije se oglasio i Sindikat radnika u zdravstvu KS, koji su svoj zahtjev uputili Vladi KS i Ministarstvu zdravstva KS. Istakli su kako je uredba donesena protivno odredbama Zakona o radu, Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS i Konvenciji Međunarodne organizacije rada broj 98 i 154.

Ističu da je uredba pravno neutemeljena, da se na ovaj način derogira zaključeni granski kolektivni ugovor čime se krši načelo slobodnog kolektivnog pregovaranja, te kolektivni ugovor u dijelu gdje se regulišu materijalna prava radnika.

"Tražimo da se odmah poništi Uredba o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla uposlenika u javnim institucijama, javnim ustanovama, fondovima i preduzećima čiji je suosnivač KS te da se nastavi dosadašnja praksa na način da se radnicima u javnim zdravstvenim ustanovama ostavi sloboda izbora da li za prijevoz žele kupovinu mjesečnih karata ili isplatu novčane naknade u visini propisanoj kolektivnim ugovorom", stoji u zahtjevu koji je potpisao predsjednik Sindikata Edo Selimić.

Podsjetimo, planom sanacije je planirano da sva preduzeća čiji je osnivač KS osiguravaju kupone svojim radnicima, odnosno da na mjesečnom nivou izdvajaju sredstva za usluge GRAS-a, a prijedlog je trebao biti upućen i Vijeću ministara BiH, kao i Vladi FBiH, da uvedu obavezno plaćanje mjesečnih karti za radnike javnih preduzeća koja su smještena na području KS.