BiH
91

Radnici Tuzla kvarca stupili u štrajk glađu: Dok pojedini jedu hobotnice, mi jedva imamo i za osnovne namirnice

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Oko 40 radnika preduzeća Tuzla kvarc jutros je u sedam sati stupilo u štrajk glađu. Na ovaj korak ih je, kako tvrde, nagnala jednogodišnja klasična odmazda Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno premijera Bege Gutića i glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića.

Kako ističu, nakon prijave koruptivnih radnji, nakon čega je uhapšen dugogodišnji pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva TK Bahir Imamović, uslijedili su hirovi Gutića i Ljubića, a zbog kojih već godinu dana ispašta više od 50, uglavnom mlađih, zaposlenika preduzeća.

"Od Vlade TK tražimo da nam vrati koncesiju koja nam je dodijeljena 16. juna prošle godine, ali je zbog korupcije koju smo prijavili oduzeta. Od tada nama svi okreću leđa i zatvaraju vrata. Mi nismo protiv Tužilaštva TK, ono neka radi svoj posao, ali od Vlade TK tražimo da nas pusti da radimo i neka nam vrati koncesiju", kaže predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

Radnica Meliha Štefulj nije primila 15 plata. Ova samohrana majka jutros je kod kuće u suzama ostavila kćerku te krenula put preduzeća kako bi skupa sa svojim kolegama ušla u istrajnu borbu za temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i život dostojan čovjeka.

"Kući sam ostavila kćerku koja mi je rekla: 'Mama, nemam ni tate, kako ću zovnuti nekoga da mi pomogne'. Ovo jutro mi je najteže. Moja odluka je da ću odavde (iz kruga fabrike, op.a.) izaći ili mrtva ili živa. Bog dragi samo zna šta će biti i kako", kroz suze nam priča Štefulj.

Dodaje i da joj se protekla zima svela na tri osnovne životne namirnice dnevno.

"Dani su nam se svodili na tri osnovne životne namirnice dnevno, a iz medija čujete kako pojedini jedu hobotnice i piju vina. To je zaista sramotno, mi ovdje od Vlade TK tražimo isti aršin kao prema svim koncesionarima u TK", nastavlja Štefulj.

Sudbinu naše sagovornice dijeli i Nenad Stojanović koji je uposlenik Tuzla kvarca već 30 godina. Kako kaže, trenutna situacija, osim za njega, veliko opterećenje predstavlja i za porodicu koju je jutros ostavio kod kuće.

"Mi nemamo drugog izlaza osim da štrajkujemo glađu. Ovdje ostajemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Jednostavno tražimo da nam se odobri da radimo, odnosno da nam se dodjeli koncesija kako bi mogli dalje da nastavimo sa radom. Imamo mi dosta kupaca, ali trenutno ne možemo ništa zbog cjelokupne situacije", ističe Stojanović.

Podršku radnicima ovog preduzeća jutros su pružili i predstavnici Centra za odgovornu demokratiju Luna.

Projekt koordinator ovog centra Bojan Bajić, kaže da slučaj Tuzla kvarca pokazuje da je korupcija metastazirala u BiH.

"Nažalost, Tuzla kvarc je odlučio da prijavi mito i korupciju i nakon toga je uslijedila odmazda i kazna od biroktarije, gdje je potpuno neprimjereno, nelegalno i neutemeljeno fabrici oduzeta koncesija za rad. Suštinski je donijeta odluka da se ova firma uništi zbog prijave korupcije", naglašava Bajić.

Dodaje i da je riječ o slučaju koju je poprimio međunarodne razmjere.

"Nas zove puno međunarodnih investitora koji se interesuju za ovaj slučaj. Došli smo do podataka da se u BiH, ne samo od domaćih firmi, nego i od stranih investitora iznuđuje mito. Takvih slučajeva je bilo i u TK. To je jedina poruka koja iz BiH ide na međunarodna mjesta. Sve ćemo učiniti da ubjedimo evropske parlamentarce da zaustave evropski put BiH i da se postavi isključivi zahtjev, a to je borba protiv korupcije i rješavanje slučajeva kao što je Tuzla kvarc", potcrtava Bajić.

Radnici na kraju poručuju da u krugu fabrike, u štrajku glađu, ostaju sve do onog trenutka kad im se omogući temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i život dostojan čovjeka.