BiH
48

Radnici Tuzla kvarca stupaju u štrajk glađu: Nakon prijave korupcije od nas svi okreću glavu

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Više od 50 radnika preduzeća Tuzla kvarc u ponedjeljak će stupiti u štrajk glađu. Na ovaj korak ih je, kako tvrde, nagnala jednogodišnja klasična odmazda Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno premijera Bege Gutića i glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića.

Kako ističu, nakon prijave koruptivnih radnji, nakon čega je uhapšen dugogodišnji pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva TK Bahir Imamović, uslijedili su hirovi Gutića i Ljubića, a zbog kojih već godinu dana ispašta više od 50, uglavnom mlađih, zaposlenika preduzeća.

Njima je, prema tvrdnjama radnika, uskraćeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i na život dostojan čovjeka.

"Mi smo imali više sastanaka s predstavnicima resornog ministarstva, ali od nas svi nekako okreću glavu. Prijavom korupcije Bahira Imamovića nama svi zatvaraju vrata i od tada ne možemo raditi. Više ne možemo da izdržimo svu ovu agoniju i u ime radnika najavljujem da ćemo u ponedjeljak stupiti u štrajk glađu", kaže predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

Pomoćnih direktora Tuzla kvarca Zlatan Velagić kaže da je ova firma dovedena pred uništenje.

"Ovdje imamo situaciju da je glavni tužilac (Tomislav Ljubić, op. a.) po principu – kadija te tuži, kadija ti sudi, već unaprijed presudio krivicu Tuzla kvarca, a to je s druge strane Vlada TK iskoristila i zaključkom kojim je 23. juna prošle godine suspendovala odluku o dodijeljenoj koncesiji ovu firmu dovela pred uništenje", tvrdi Velagić.

Pomenutom odlukom Vlada TK je, naglašava Velagić, potpisala smrtovnicu Tuzla kvarcu koji, zbog nagomilanih dugovanja usljed nemogućnosti obavljanja posla, trenutno u blokadi ima osam računa.

"Mi smo već nekoliko mjeseci u upornoj borbi i nastojanjima da dokažemo da pravosudne institucije trebaju raditi svoj posao u sudnici, a da naša firma treba imati prava kao što imaju i svi drugi. Poznato vam je da u TK stvari funkcionišu na način da firme koje imaju velika dugovanja dobiju koncesiju za nastavak rada, bez ugovora o koncesiji i slično. Mi smo u ovom smislu potpuno diskriminirani, a najviše nas boli što se Vlada TK prema Tuzla kvarcu ponaša birokratski neosjetljivo", kaže Velagić.

Podršku radnicima ovog preduzeća pružili su i Centar za odgovornu demokratiju Luna i Sindikat solidarnosti TK.