BiH
17

Radnici Tuzla kvarca treći dan štrajkuju glađu: Iako smo iscrpljeni, odustati nećemo

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Oko 50 radnika Tuzla kvarca u krugu fabrike već treći dan štrajkuje glađu. Vidno iscrpljeni poručuju da neće odustati od borbe za temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i život dostojan čovjeka.

"Iako smo iscrpljeni, nećemo odustati od toga da nam se vrati koncesija za eksploataciju kvarcnog pijeska, a koja nam je oduzeta. Samo želimo raditi kako bi mogli našim porodicama obezbijediti egzistenciju i ništa drugo", kazala je za Klix.ba vidno iscrpljena radnica Meliha Štefulj.

Dodaje i da su već prvog dana štrajka u krugu fabrike intervenisali pripadnici Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli.

"Jednom od kolega je pozlilo, a nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć prevezen je u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli gdje je zadržan nekoliko sati. Iako se želio vratiti te nastaviti štrajk glađu, nismo mu dozvolili jer ne želimo dovesti njegov život u pitanje. Također, još jednom kolegi je sinoć pozlilo, ali on ipak nije želio odustati od štrajka glađu", ističe Štefulj.

Napominje da ih je na ovakav drastičan korak nagnala jednogodišnja, kako tvrdi, odmazda Vlade TK, odnosno oduzimanje koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

S druge strane, ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović pozvao je radnike da odustanu od štrajka glađu.

Kako kaže, Tuzla kvarc od 2010. godine ne posjeduje ugovor o koncesiji.

"Bila je pokrenuta procedura. Međutim, firma kojoj dodjeljujete javno dobro, mora biti društveno odgovorna. Ukoliko ona ima podignutu optužnicu na ime direktora i firme, onda se morate zapitati da li je javni interes dodijeliti takvoj firmi koncesiju", kaže Mićanović.

Nastavlja da interes koji Vlada TK stavlja kao prioritet jeste da radnici rade, ali uz zakonske okvire.

Prema Zakonu o koncesijama, pojašnjava ministar Mićanović, kada dođe do potpisivanja ugovora, koncesionar mora obezbijediti bankovnu garanciju, a Tuzla kvarc sa svojim blokiranim računima to nije u mogućnosti.

Resorni ministar poručuje da se ovaj problem ne može riješiti uslovljavanjem ministarstva i Vlade TK da učine nešto što je mimo propisa i pravila kao i Zakona o koncesijama koji ne dozvoljava potpisivanje ugovora o koncesiji u privrednim društvima koja ne mogu osigurati bankovnu garanciju.