BiH
40

Radnici Tuzla kvarca odbijaju lijekove i medicinsku pomoć: Spremni smo na još radikalnije poteze

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Tuzla kvarca već osam dana štrajkuju glađu, a danas su se odlučili na još drastičniji korak. To je odbijanje korištenja lijekova i bilo kakve medicinske pomoći.

Na ovaj korak su se odlučili, kako tvrde, zbog ignorantskog odnosa od Vlade Tuzlanskog kantona, od koje traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je radnike u krugu preduzeća gdje smo ih zatekli u vidno iscrpljenom stanju.

Kako kažu, od štrajka neće odustati sve dok im se ne ispune zahtjevi.

"Radnici su u vrlo lošem zdravstvenom stanju, a od danas su prestali koristiti i lijekove, Također, odbijaju i dolazak Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla te odlazak na Univerzitetsko klinički centar, s obzirom da im pristižu računi za preglede, jer zdravstvene knjižice nisu ovjerene", kaže za Klix.ba predsjednik Sidnikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

Dodaje i da su radnici ogorčeni na činjenicu da im se od početka štrajka glađu do danas niko iz Vlade TK lično nije obratio.

"Mi već razmišljamo o daleko radikalnijim potezima ukoliko nam se niko iz Vlade TK ne obrati. Nas ne interesuje uprava preduzeća i istrage koje se vode. Tužilaštvo TK neka radi svoj posao, a mi radnici želimo samo da nam se stvore uslovi za nastavak rada", naglašava Mehanović ne želeći nam još uvijek otkriti o kakvim je to mjerama riječ, a koje bi u konačnici mogle biti poduzete.

Radnik ovog preduzeća Milo Divković već osam dana skupa sa svojim kolegama štrajkuje glađu. Pognute glave ga zatičemo ispred prostorije u kojoj radnici borave.

Kako nam kaže, trenutno stanje u kojem se nalazi skupa sa kolegama je neizdrživo.

"Mislim da Vlada TK ima vremena i načina da riješi naš problem, i to je potrebno da učini kako se radnici ne bi dovodili u još teže zdravstveno stanje", dodaje Divković.

Radnica Meliha Štefulj na izmaku je snage. Blagim tonom i sa suzama u očima kaže nam da medicinsku pomoć više ne želi primati, iako je u sve lošijem zdravstvenom stanju.

"Pozivam Vladu TK i resorno ministarstvo da postanu društveno odgovorni. Mi ne tražimo ništa previše, samo tražimo da nam se omogući da radimo. Pravosudne institucije neka obavljaju svoj posao. Meni su na kućnu adresu došle opomene pred isključenje električne energije, stigle su i opomene iz banaka zbog zaduženja, a ja to ništa ne mogu izmiriti", nastavlja Štefulj.

S druge strane, u Vladi TK danas su nam kazali da je stav premijera TK Bege Gutića i kantonalnog ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića isti kao i prije nekoliko dana - koncesija Tuzla kvarcu oduzeta je zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska. Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.