BiH
206

Radnici s invaliditetom sarajevske firme Euro MaxLine izbačeni na ulicu

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Blizu 60 radnika s invaliditetom koji su zaposleni u sarajevskoj firmi Euro MaxLine izbačeni su na ulicu. U firmi im je rečeno da više ne dolaze, a iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom su istjerani.

Kako su nam radnici rekli, jučer su bili na razgovoru sa suprugom preminulog vlasnika firme Mirsada Hrvata, koja im je rekla da dođu danas jer će imati informacije šta će biti s njima i firmom.

"Razgovarali smo i s Hrvatovom kćerkom koja nam je dala podršku, ali njih dvije svaljuju krivicu jedna na drugu. Supruga nam je danas rekla kako ne možemo više dolaziti kod njih. Otišli smo u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom odakle nas je istjerao Vinko Jerinić. Mi ne znamo više šta da radimo. Na biro ne možemo jer nam nisu dali papire o otkazu, tvrdeći da nema ko da ih potpiše", rekli su nam radnici.

Julsku platu primili su 1. augusta. U Zavodu zdravstvenog osiguranja rekli su im da knjižice mogu ovjeriti do kraja ovog mjeseca.

"Svi nas šutaju da tako kažem. Imamo porodice i djecu. Kako ćemo ih prehraniti i liječiti?", pitaju radnici.

Euro Maxline ne radi od 25. jula. Firma je bila poznata po tome što je zapošljavala upravo invalidne osobe koje su radile pretežno stolarske radove za domaće i inozemno tržište, a novac za njihove plate osiguravao je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom putem programa Vlade FBiH.

Iz firme su nam ranije rekli kako imaju i potencijalno zainteresovanog kupca koji bi kupio firmu i zadržao sve radnike, ali se do sada još ništa nije pomjerilo s mrtve tačke.