BiH
27

Radnici s invaliditetom sarajevske firme Euro MaxLine dobili julsku platu

Piše: M. N.
Blizu 60 radnika s invaliditetom koji su zaposleni u sarajevskoj firmi Euro MaxLine konačno su dobili julsku platu. Kako nam je rečeno iz ove firme, plate su isplaćene zahvaljujući finansijskoj pomoći načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

Podsjetimo, radnici su krajem augusta najavili štrajk glađu jer nisu dobili dio junske i julsku platu, a to im je bio jedini izvor primanja zahvaljujući kojem su prehranjivali svoje porodice. Problem je nastao nakon smrti vlasnika Mirsada Hrvata jer proces ostavinske rasprave nije bio završen.

"Načelnik Efendić je godinama podržavao ovo privredno društvo imajući u vidu da se radi o društvu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, sarađivao je sa rahmetli direktorom u iznalaženju najboljih rješenja za funkcionisanje društva, pomogao da društvo dobije poslovne prostore pod povoljnijim uslovima, zalagao se za razvoj i zapošljavanje osoba s invaliditetom i još mnogo toga. Sada, kada smo mu se obratili za finansijsku pomoć da bi zaposlenici dobili svoje plate, ponovo nam je izašao ususret i finansijski podržao dio isplaćenih plata, bez kojeg to jednostavno ne bi bilo moguće", kazali su iz Euro Maxlinea te mu se javno zahvalili.

Iz firme MaxLine, koja je također dio grupacije koju je posjedovao direktor Hrvat, kazali su nam ranije kako imaju i potencijalno zainteresovanog kupca koji bi kupio firmu i zadržao sve radnike.

Firma Euro MaxLine je bila poznata po tome što je zapošljavala invalidne osobe koje su radile pretežno stolarske radove za domaće i inozemno tržište, a novac za njihove plate osiguravao je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom putem programa Vlade FBiH.