Pred početak
167

Radnici okrečili i adaptirali sva kupatila u Studentskom naselju Bjelave u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Akademska godina Univerziteta u Sarajevu počinje 1. oktobra, a tokom posljednja dva mjeseca studenti su rezervisali smještaj u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave. Radnici Studentskog centra Sarajevo radili su proteklih sedmica na obnovi i uređenju paviljona kako bi smještaj bio bolji u odnosu na raniji period.

Kako nam je rekao Almir Škrijelj, rukovodilac Službe za smještaj Studentskog centra Sarajevo, broj studenata koji žele biti u domovima je povećan za 150 u odnosu na prošlu godinu.

"Promijenjeno je 500 madraca, a kupljene su nove posteljine i jastuci za sve studente. Okrečili smo i sve prostorije na Bjelavama. Planiramo promijeniti još 300-400 madraca koji su u lošijem stanju", rekao je Škrijelj za Klix.ba.

Studenti su ranijih godina najviše zamjerki imali na skoro potpuno neuvjetna kupatila, jer su ove prostorije na Bjelavama izgledale poput scena iz horor filmova. Škrijelj ističe kako su za vrijeme raspusta, kada studenata nije bilo, u dobroj mjeri adaptirali sva kupatila u prvom i petom paviljonu te su uradili "ozbiljan posao" u sedmom paviljonu.

"Sve smo radili svojim snagama, naši radnici su izgletovali, a potom krečili. Nije odlično, ali poduhvati i inicijative koje radimo s direktorom i ljudskim resursima vode ka poboljšanju životnog standarda. Mi bismo bili sretni kada bi svi paviljoni bili kao drugi paviljon na Bjelavama, koji je poput hotela sa četiri zvjezdice", kazao je Škrijelj i najavio kako planiraju napraviti još dva paviljona po istom principu.

Bitno je istaći i da studenti moraju voditi računa i ponašati se odgovorno prema imovini gdje borave. Nažalost, manji broj njih nisu pokazali veliku odgovornost.

"Manji procenat ostavi sobe u haotičnom stanju i ne čiste za sobom. Više imamo problema s muškarcima, nego s djevojkama, jer one ostave sobe i ostale prostorije u boljem stanju. Sve se to bilježi i mi kvartalno pregledamo sobe i pravimo zapisnik. Studenti koji nanesu štete u prostorijama ne mogu biti naši stanari sljedeće godine", kazao je Škrijelj.

Sve je spremno i u kuhinjama i restoranima gdje će, prema Škrijeljevim riječima, studenti moći birati između 15 i 20 jela dnevno.

"Tu su kuhana jela, gotova jela, jela s roštilja, a svaki dan na meniju imamo desert i voće. Slobodno mogu reći da prednjačimo u regionu kada je riječ o kuhinji i ponudi hrane", zaključio je Škrijelj.

Krajem 2016. godine na Bjelavama je otvoren moderni Paviljon 2 koji ima 98 kreveta, u koji je uloženo 1,1 milion KM.