Godinama isto
140

Kupatila i toaleti u studentskom domu Bjelave se raspadaju, studenti nemoćni

Klix.ba
Sarajevski student kontaktitrao je redakciju portala Klix.ba u želji da prenese trenutno stanje u starim paviljonima doma na Bjelavama (zvanično - Studentsko naselje Bjelave). Fotografije svjedoče o katastrofalnom stanju i gotovo da su dovoljne da se stekne opća slika studentskog života u glavnom gradu BiH.

Ipak, to nije dostatno i u nastavku prenosimo nekoliko važnih detalja za jedan od najvećih studentskih domova u Sarajevu, a kojeg koriste mladi čiji roditelji ne mogu priuštiti bolji smještaj.

Za nemalu mjesečnu kiriju od 150 do 180 KM, zavisno iz kojeg kantona se dolazi, budući akademski građani BiH s pravom očekuju bolju situaciju u kupatilima i toaletima.

"Riječ je o paviljonu 8/9. To je montažni objekat koji na svakom spratu ima četiri čučavca i četiri kupatila, a koje koristi u prosjeku 40 studenata. Topla voda je dva sata dnevno, od 19-21 sati, izuzev mjeseca Ramazana kada je od 18 do 20, te petkom od 9- 16 sati", kaže nam student čije je ime poznato redakciji.

Ističe kako je ovo čak podnošljivo u odnosu na paviljon 5 koji se tokom zime ne može ugrijati, pa su studenti prisiljeni koristiti električne grijalice koje su, ironično, zabranjene.

Nije sve crno na Bjelavama jer je 2016. godine izgrađen novi paviljon koji se plaća izmađu 195 i 225 KM mjesečno. Time je priča još tužnija jer u istom domu postoje prostorije dostojne čovjeka i one koje pripadaju zemljama trećeg svijeta.

"Sa svakom malo jačom kišom imamo problem s internetom. Sobe koje su namijenjene za jednog studenta su sada dvokrevetne, a one dvokrevetne su sada trokrevetne. Na svako žalbu upravi dobili smo odgovor da to nije u njihovoj mogućnosti i da oni tu ne mogu ništa", zaključuje student iz doma Bjelave.

Neuslovne prostorije dugogodišnji su problem studentskog doma na Bjelavama i nema naznaka da će se on riješiti. Inače, domom upravlja Studentski centar Kantona Sarajevo u kojem situacija nije idealna. Podsjećamo, u februaru 2018. godine neformalna grupa radnika JU Studentski centar KS izveo je štrajk upozorenja zbog prekršenih obećanja direktora Tarika Curića o smjeni šefova te zbog mobinga na radnom mjestu.