Unutarnja previranja
9

Radnici Studentskog centra KS ponovo najavljuju štrajk, žele smjenu rukovodilaca

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Neformalna grupa radnika JU Studentski centar KS ponovo najavlje da će stupiti u štrajk kazavši kako, iako im je obećano, njihovi zahtjevi za smjenu šefova na rukovodećim mjestima nisu ispunjeni. Također, ističu da su radnici izloženi mobingu, o čemu nema zapisa niti zvaničnih prijava.

U saopćenju u kojem su potpisani Radnici JUSC navodi se kako ih je direktor Tarik Curić izmanipulisao nakon spontanog skupa radnika održanog 29. januara 2018. godine. Skup nije bio najavljen.

"Direktor Tarik Curić je javno obećao, čemu ste svjedoci, kako će ispuniti naše zahtjeve i da neće postaviti Almira Škrijelja, Samru Kordić, Kemala Mirvića i Senada Hožbu na rukovodeća i šefovska mjesta. Uprkos obećanju, imenovao je pomenute uz obrazloženje da su samo oni kadar za ta mjesta iako u JUSC postoji obrazovan i educiran kadar mimo njih, tako da nas apsolutno zbunjuje neki 'arhiv' radnika prema kojem su samo oni kadar, što je također direktor javno izjavio. Osim navedenog obrazloženja, direktor se vodio odlukom UO kojom je odlučeno da Almir Škrielj i Samra Kordić 'moraju' biti rukovodioci. Očekivali smo od direktora Tarika Curića da vodi ispravnu kadrovsku politiku i rukovodi ustanovom, a ne da to prepusti predsjedniku UO Ifetu Mahmutoviću. Zanima nas kako UO na čelu s Ifetom Mahmutovićem može donijeti odluku ko će biti rukovodioci ustanove, ako znamo koja je uloga direktora, a koja UO", kaže se u saopćenju.

Sistematizacija u toku

Predsjednik UO JUSC Mahmutović kazao je za Klix.ba kako su radnici sve riješili s direktorom u ranijem periodu te da ima osjećaj kako žele voditi kadrovsku politiku umjesto direktora i stvaraju pritisak.

"Nakon 17 godina uspjeli smo im osigurati da su zakoniti i validni, jer ih je više od 150 bilo nezakonito na pozicijama bez sistematizacije. Prvi put su dobili koeficijente koje određuje Vlada KS, a ne direktor. Svima je sačuvano radno mjesto. To su struje koje su dugi niz godina tu. Neko nekog koristi u svemu tome i dosta ljudi se zloupotrebljava. Pričao sam s nekim od radnika koji su bili na skupu koji je organizovan nezakonito, čime su ugrozili sigurnost objekta, imovine itd. Neko ih dobro iskorištava, a mislim da neko želi na pozicije nekih ovih poslovnih jedinica", rekao je Mahmutović.

Istakao je kako je sistematizacija počela. Direktor je dao prijedloge ko će biti imenovan na koju poziciju i Upravni odbor je usvojio kako je Curić predložio, a ne obratno. Formirana je komisija od eksperata koji rade na sistematizaciji i nude nove ugovore radnicima u skladu sa stručnom spremom.

Menadžment od postojećih radnika zbog moratorija

Direktor Tarik Curić kazao nam je kako zbog moratorija nisu imali mogućnost zapošljavanja novih radnika, već je morao praviti menadžment od već zaposlenih ljudi.

"Almir Škrijelj je zaposlen u vrijeme Emira Kadrića koji mu je dao rješenje. Ne možemo udovoljiti svima, to je nemoguća misija. Danas nam je bila inspekcija četvrti put zbog iste prijave (Škrijelj, op.a.) i utvrđeno je da je sve uredu. Inspekcije su redovno kod nas i podržavam kao direktor da radnici prijavljuju, a da inspekcija provjerava, ali neće mi niko birati menadžment s kojim ću raditi. Sindikat je u fazi izbora, još nije izabran ni registrovan kako bi podnijeli zvanične zahtjeve, jer smo sada u situaciju da pet radnika iznese pet različitih zahtjeva za isti problem", rekao nam je Curić.

Obični rukovodioci, a ne izvršni direktori

Radnici u pismu optužuju i Mahmutovića da je zaposlio Almira Škrijelja koji je, kako kažu, postao rukovodilac ustanove, a da je ujedno i vlasnik i suvlasnik firme koja je direktni dobavljač za JU Studentski centar KS. Ističu da protiv Škrijelja navodno postoji i krivična prijava, a u prilog tome su dostavili snimak na kojem se čuje kako Škrijelj navodno savjetuje kolegu kako da mobinguje radnike ukoliko mu seksualno ne udovolje.

"Ja sam prvi put poslao inspekciju upravo zbog tih navoda da sam ja zaposlio Almira Škrijelja, što nije tačno. Inspekcija je bila tri puta po istom osnovu i utvrdila da nema nezakonitosti i da je sve uredu. Mi smo dobrim dijelom zaustavili kriminal, sada smo započeli razvoj firmi i ima još situacija koje trebamo srediti. Došla je do mene informacija da će se okomiti na predsjednika UO, jer sam rekao da ću iskorijeniti kriminal u toj ustanovi. Mi smo postavili sve rukovodioce, oni nemaju nikakvih ovlasti. Prije su bili izvršni direktori, a oni su sada samo rukovodioci poslovne jedinice koje nakon šest mjeseci ocjenjuju nadređeni i podređeni. Ako dobiju negativne ocjene, oni postaju bivši i neće biti na funkciji", rekao je Mahmutović.

Također rukovodioci će biti rotirani prema potrebi i ocjenama. Poručeno je da svi radnici sada moraju raditi kako bi firma koja je bila u kolapsu i dijelom još uvijek nije uređena, konačno bila dovedena u red i poslovala zakonito. Očekuju da će naredne godine poslovati u još većem plusu.

Nema prijava mobinga

Kada je riječ o optužbama za mobing, Curić i Mahmutović su kazali kako još nikada nije stigla nijedna zvanična prijava s imenom i prezimenom za mobing, niti bilu kakvu vrstu uznemiravanja.