Prijete štrajkom
37

Protesti radnika Studentskog centra Sarajevo: Traže hitnu smjenu nekoliko šefova

Piše: Dž. Č.
(Foto: N.G./Klix.ba)
Ogorčeni radnici Studentskog centra Sarajevo okupili su se danas ispred Studentskog doma u Nedžarićima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema u ovoj ustanovi. Traže hitnu smjenu nekoliko šefova koji, kako kažu, konačno moraju početi raditi i pošteno zarađivati svoju platu.

Kako su nam kazali iz Uprave Studentskog doma u Nedžarićima, radnici su direktoru Studentskog centra Sarajevo Tariku Curiću uputili pismo u kojem su mu jasno naveli svoje zahtjeve. Ukoliko direktor ne reaguje na njihove zahtjeve danas do 12 sati, oni će stupiti u generalni štrajk.

Prvi zahtjev radnika jeste oduzimanje šefovskih, odnosno rukovodećih mjesta Almiru Škrijelju, Amiru Petroviću, Kemalu Mirviću, Senadu Hožbi, Mirsadu Muminoviću i Samri Kordić.

"Sindikat apsolutno ništa ne radi, ne štiti radnike. Pljačkaju firmu godinama i niko ništa ne poduzima. Ovdje radi ko šta hoće. Članovi odbora sindikata prijete ljudima i vrše mobing. Tražimo od direktora da sve ove kriminalce ukloni s radnih mjesta. Ako se to ne desi, obustavljamo sve aktivnosti i studenti neće moći živjeti ovdje", kazao nam je radnik Studentskog centra Sarajevo Sead Tahirović.

Radnici od direktora Curića traže i da zaustavi sve aktivnosti Almira Škrijelja prema radnicima ustanove zbog njegovih brojnih prijetnji. Zatim traže da se utvrdi sukob interesa u smislu nabavke robe za Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), kao i poslovi Samre Kordić izvan IUS-a.

Jedan od zahtjeva radnika jeste i da se utvrdi koji uposlenici primaju platu, a nikako ne dolaze na posao niti se evidentiraju putem kartica.

"Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi, mi ćemo stupiti u generalni štrajk. Ovo je samo mirno upozorenje. Zahtijevamo od direktora da se pismeno očituje do 12 sati", kazali su nam iz Uprave Studentskog doma Nedžarići.

Kontaktirali smo i direktora Curića koji nam je kazao kako se ispred doma u Nedžarićima održavaju protesti između sindikata radnika Studentskog centra.

"Sindikat ima svoje unutarstranačke izbore i to je to. Mi nemamo ništa s tim, to radnici između sebe protestuju", kazao nam je Curić.

Okupljeni radnici u Nedžarićima poručuju kako neće odustati od svojih zahtjeva.