Protesti u Tuzli
9

Radnici na ivici strpljenja i na rubu egzistencije

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnički sindikati u Tuzlanskom kantonu danas su, na Dan metalaca, organizovali masovne proteste zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih i radničkih prava, nepoštivanja zakonskih propisa te nedonošenja zakona iz oblasti radnog zakonodavstva koji rješavaju nagomilane radničke probleme.

"Radnici u metalskom sektoru su na rubu egzistencije. Nekada smo bili kičma razvoja, a danas ne možemo prehraniti svoje porodice. Pozivamo vlast da sagleda naše probleme. Bespotrebna će biti ulaganja u elektroenergetski sektor ako se ovim radnicima na vrijeme ne pomogne”, kaže predsjednik Sindikata metalaca Tuzlanskog kantona Mešan Vildić.

Radnici kažu kako su na ivici strpljenja. Napominju da nemaju vremena za nova obećanja kako bi se stanje u fabrikama popravilo.

"Aktuelna Vlada TK troši drugu godinu mandata. Kazali su kako će do 2014. godine promijeniti stanje u privredi, ali neko ko mjesecima nije dobio platu ne može čekati 2014. godinu", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH u TK Fahrudin Šahović.

Pred Vladom TK bili su i radnici Dite, koji već 45 dana spavaju na ledini pored nekada respektabilnog preduzeća.

"Varaju se ako misle da ćemo odustati. Nećemo dozvoliti da nam unište fabriku, a da prema nama ne budu izmirene obaveze", navode radnici Dite.

Sindikati u Tuzlanskom kantonu traže od Vlade TK da ih prihvati kao ravnopravnog socijalnog partnera. Mirni protesti su okončani protestnom šetnjom od BKC-a do Vlade TK, nakon čega su se radnici razišli.