BiH
15

Radnici Lijanovića konačno će dobiti svoje plaće

Piše: Ž. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Bivši radnici Lijanovića, njih stotinjak, koji su 35 dana i noći protestovali ispred pomenutog preduzeća, prekinuli su danas proteste nakon što su postigli sporazum o isplati dugovanja s vlasnikom kompanije Asja, Sadikom Sezerom.

Radnička potraživanja bit će isplaćena u devet rata, a radi se o 600 hiljada maraka, kazao je za Klix.ba predstavnik radnika Lijanovića Ivan Grbešić.

"Sada samo čekamo potpisivanje sporazuma o isplati potraživanja i povlačenju tužbi obje strane", kazao je Grbešić, dodajući kako su obje strane zadovoljne postignutim sporazumom.

"Pregovarali smo nekoliko dana sa Sadikom Sezerom i jutros smo uspjeli postići usmeni dogovor, a očekujemo i potpisivanje ugovora kako bi dogovor bio pravno osiguran. Sezer će nam u devet rata isplatili oko 600.000 maraka, a prvu ratu u iznosu od 80.000 maraka trebao bi uplatiti već danas. Sezer je također preuzeo dugovanja svih kompanija koje su radile na Visokoj Glavici u zgradi Lijanovića te je rekao kako će novac koji će nama isplatiti kasnije naplatiti od povrata PDV-a," izjavio je Grbešić.

Više od stotinu bivših radnika tako će nakon 35 dana protesta i blokade kompanije napustiti Visoku Glavicu i omogućiti rad novoj kompaniji Asja, koja je unajmila pogone Lijanovića, a koja će mesne prerađevine izvoziti u Tursku.

"Ne mogu vam opisati koliko nam je drago da se ovo riješilo, isplatilo se protestovati danonoćno, a ovim putem bih se zahvalio vama medijima koji ste nam jako pomogli u našoj situaciji jer bez vas zasigurno ne bi uspjeli. Gospodinu Sadiku Sezeru, koji je bio jako korektan prema nama, želimo puno uspjeha u radu," zaključio je Grbešić u razgovoru za portal Klix.ba.