Stigli pred OHR
111

Radnici Konjuha poručili: Hapsite lopove

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više od 200 radnika fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica okupilo se ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu tražeći sastanak sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, javio je reporter agencije Anadolija.

Radnici nose transparente na kojima je ispisano "Hapsite lopove", "Konjuh postoji 130 godina", "Tražimo pravo na liječenje", "Tražimo pravo na rad koji se plaća" i druge.

Radnici su jučer pješke krenuli iz Živinica prema Sarajevu. Prethodnu noć proveli su u Kladnju, a jutros je vlasnik jedne privatne firme osigurao autobuse kojima su prebačeni u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Predstavnik sindikata "Konjuha" Mevludin Trakić izjavio je za Anadoliju da su neki od radnika morali zatražiti ljekarsku pomoć zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Radnici "Konjuha", koji su oko 11:30 sati stigli ispred zgrade OHR-a, traže da im visoki predstavnik Inzko pomogne da njihova forma od Razvojne banke Federacije BiH dobije kredit od šest miliona konvertibilnih maraka (oko 3 mioliona eura) kako bi pokrenuli proizvodnju i sačuvali radna mjesta.