Nova kulminacija nezadovoljstva
77

Radnici Konjuha krenuli pješice ka zgradi OHR-a u Sarajevu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije sastanka u krugu preduzeća blizu 200 radnika živiničkog preduzeća Konjuh pješice je krenulo ka zgradi OHR-a u Sarajevu. Prošle godine radnici Konjuha su u dva navrata kretali pješice ka Sarajevu, ali pred zgradu Vlade FBiH.

"Ovoga puta smo odlučili da idemo pred OHR. Vlada Federacije nije ispoštovala postignuti dogovor, a radnici su još jednom odlučili pješice krenuti ka Sarajevu. Pred nama je put od 100 kilometara, neka se ne zavaravaju da ćemo odustati. Od OHR-a ćemo tražiti da nas zaštite i da čuju naše vapaje", kaže predsjednik Sindikata Konjuha Mevludin Trakić.

Radnici Konjuha su, shodno dogovoru, svoje dionice stavili na upravljanje Vladi FBiH. Zauzvrat su trebali dobiti kredit Razvojne banke, kako bi se proizvodnja pokrenula u punom obimu.

"Mi smo ispunili što je od nas traženo. Čekali smo da se proizvodnja pokrene, ali nismo dočekali. Radnici su očajni, predugo traje ova agonija", kaže Trakić.

U prethodna dva pokušaja pješačenja do Sarajeva radnici su pristali da ih iz Kladnja autobusima odvezu do zgrade Vlade Federacije BiH. Neizvjesno je hoće li ovoga puta pristati na takvu ponudu jer im je, kako kažu, dosta praznih obećanja.