BiH
0

Radnici KJP ZOI'84 na rubu egzistencije: Nemamo pravo na život

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 tvrde su u izuzetno teškoj situaciji. Nisu dobili zadnje četiri plaće, doprinosi im nisu uplaćeni godinu dana i ne mogu se liječiti. Poručuju da su njihova djeca gladna.

U Zetri je u toku sastanak predstavnika Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Sindikata radnika KJP ZOI'84 i Uprave KJP ZOI'84. Oni pokušavaju pronaći rješenje za nagomilane probleme zbog kojih najviše ispaštaju radnici.

"Ovi radnici nažalost nemaju mogućnost da blokadom skrenu pažnju na svoje probleme, ne mogu zaustaviti saobraćaj ili zatvoriti vodu pa da se cijeli grad digne na noge i pomogne da dobiju plaće. Ali njih kući čekaju gladna djeca", kazala je Beširović.

Istakla je kako su na sastanak sada, ali i ranije, pozivali i ministra privrede KS Emira Hrenovicu, no nije se pojavio. Predstavnici sindikata i radnici smatraju kako je to zajednički problem te da je za njihovo rješavanje odogovorna Vlada KS.

"Ovi radnici nažalost nemaju mogućnost da blokadom skrenu pažnju na svoje probleme, ne mogu zaustaviti saobraćaj ili zatvoriti vodu pa da se cijeli grad digne na noge i pomogne da dobiju plaće. Ali njih kući čekaju gladna djeca", kazala je Beširović.

Alija Hodžić, predsjednik Sindikata KJP ZOI'84, kazao je kako radnici vode grčevitu borbu i da im nikada nije bilo teže.

"ZOI je nekada bio ponos države i orgnizator Olimpijade koja je bila najuspješnija u Evropi i svijetu, a danas je došao na niske grane. Uposlenici ne mogu ovjeriti svoje knjižice, nemaju lični dohodak, ne mogu dobiti topli obrok, ne mogu ništa. Nemaju pravo govora, nemaju pravo izjašnjavanja, nemaju pravo na život. Dostojanstvo njih i njihovih porodica je ugroženo", rekao je Hodžić.

Radnicima, kojih ima 197, duguju četiri plaće a doprinosi im nisu uplaćeni od septembra prošle godine.

"Govorim u ime radnika: Ne tražimo ništa, samo svoje zarađene plaće da živimo kao ljudi, kao što živi premijer i ministar privrede. Žalosno je da nije dao podršku nijednom, da kaže 'ljudi, evo vam 10 KM, nemamo više para, ali da ponesete svojim porodicama da imate barem za hljeba'", kaže Hodžić.

Također, Hodžić tvrdi kako se odredba Vlade KS da nema novog upošljavanja radnika u javne institucije i preduzeća bez njihovog odobravanja krši, te da u ovom preduzeća, iako je teška situacija, imaju novoprimljenih radnika.

"Ta odredba se krši stalno. Tražio sam od Uprave da mi daju na papiru tačan iznos dugovanja ovog preduzeća, ali ga nisam dobio. Ovo je upozorenje jer smo imali dovoljno strpljenja i vjerovali da će nam pomoći, a nisu. Ako sada ne pomognu i ne obećaju tačan datum kada možemo očekivati rješenje, preduzet ćemo radikalnije mjere", poručio je Hodžić.