BiH
12

Usvojeni prijedlozi za rješavanje problema u ZOI-ju '84

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Sindikat radnika KJP ZOI'84 i Uprava KJP ZOI'84 danas su nakon višesatnog sastanka u Sarajevu usvojili tri prijedloga za rješavanje nagomilanih problema u tom preduzeću, a koji se ogledaju u neisplaćivanju plaća i neuplaćivanju doprinosa.

Hitna tematska sjednica Vlade Kantona Sarajevo u vezi sa problemima u preduzeću ZOI '84 u naredna tri dana, jedan je od prijedloga koji je usvojen.

Prijedlog koji su radnici, također, pozdravili temelji se na tome da Vlada Kantona Sarajevo u roku od pet dana da pozajmicu od 2,5 miliona KM, a čime bi bile isplaćene tri plaće radnicima i osigurana sredstva za pripremu zimske sezone.

Treći usvojeni prijedlog je da se ostvari jednak odnos prema svim radnicima svih kantonalnih preduzeća.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, kako je rečeno, uslijedit će masovni protesti, koje će podržati granski sindikat.

Predsjednik Sindikata KJP ZOI'84 Alija Hodžić na današnjoj sjednici je pojasnio da radnici plaću nisu dobili četiri mjeseca, a da im doprinosi nisu uplaćeni od septembra protekle godine, te da je takvih 197 radnika.

Hodžić je precizirao da uposlenici ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, da nemaju lični dohodak te da ne mogu dobiti topli obrok.

Sindikat KJP ZOI'84 osnovnim krivcem smatra Vladu Kantona Sarajevo, vlasnika ovog preduzeća. Iz ZOI-ja su, međutim, poručili da su spremni još jednom razgovarati sa Vladom KS ukoliko Vlada bude imala razumijevanja za probleme i situaciju u kojoj se nalaze.