BiH
2

Radnici KJP Butmir i danas protestuju ispred zgrade Vlade KS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Protest radnika KJP Poljoprivredno dobro Butmir, koji je počeo jučer, nastavljen je jutros ispred zgrade Vlade KS-a, gdje grupa od oko 50 radnika pištaljkama stvara buku i na taj način izražava svoje nezadovoljstvo.

Radnici traže isplatu poticaja za zadnji kvaratal 2012. i prvi kvartal 2013. za koje tvrde da su isplaćeni svim proizvođačima u KS-u osim PD Butmir, te smatraju da na taj način ministar privrede KS-a Emir Hrenovica vrši pritisak na jih kako bi u preduzeće uveo novu upravu.

Za danas je zakazan sastanak predstavnika radnika PD Butmir sa premijerom KS-a Suadom Zeljkovićem i ministrom privrede Emirom Hrenovicom.

Zbog neuoplaćivanja oko 200.000 KM za poticaje radnici tvrde da je ugrožena proizvodnja i da ne mogu pokrenuti mehanizaciju jer nisu izmirena dugovanja prema dobavljačima nafte.

Ministar Hrenovica u ponedjeljak je u Sarajevu rekao novinarima da nije tačno da su ostalima isplaćeni poticaji za posljednji kvartal prošle i prvi kvartal ove godine i da se još uvijek isplaćuju poticaji za prošlu godinu, a da odluka o isplatama za ovu godinu još nema.

  • Novac će PD-u Butmir biti isplaćen najvjerovatnije ove sedmice i to 83.810 KM, za posljednji kvartal prošle godine, ali je problem u tome što ja ne znam ko može upravljati tim novcem, jer je stari direktor smijenjen, a oni novom ne dozvoljavaju da uđe u firmu - kazao je Hrenovica.