BiH
6

Vlada KS dat će novac radnicima PD Butmir

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Protest radnika KJP Poljoprivredno dobro Butmir, koji je počeo jučer ispred Vlade Kantona Sarajevo, završen je danas u podne poslije sastanka predstavnika sindikata PD Butmir s premijerom KS-a Suadom Zeljkovićem i ministrom privrede KS-a Emirom Hrenovicom.

Predstavnik sindikata PD Butmir Šerif Kurtović je kazao da je radnicima obećano da će sutra sredstva za poticaje biti uplaćena poslije čega su se radnici razišli i, kako su najavili, čekat će do sutra da vide hoće li Vlada ispuniti obećanja.

Radnici traže isplatu poticaja za posljednji kvartal 2012. godine i prvi kvartal 2013., za koje tvrde da su isplaćeni svim proizvođačima u KS-u, osim PD Butmir, te smatraju da na taj način ministar privrede KS-a Emir Hrenovica vrši pritisak na njih da bi u preduzeće uveo novu upravu.

Zbog neuplaćivanja oko 200.000 KM za poticaje radnici tvrde da je ugrožena proizvodnja i da ne mogu pokrenuti mehanizaciju jer nisu izmirena dugovanja prema dobavljačima nafte.

Hrenovica je kazao da je ovaj sastanak bio priprema za sutrašnju sjednicu Vlade na kojoj će biti razmatran problem PD Butmir, a istakao je i da radnici nisu dovoljno informirani i da Kanton prema ovom preduzeću nema obavezu od 200.000 KM, nego od oko 83.000 KM.

Pojasnio je da je ostatak poticaja vezan za Federalni parlament i Vladu, a kojima je Ministarstvo privrede KS-a dopis u vezi s poticajima poslalo u augustu ove godine.

"Novac će PD Butmir biti isplaćen za posljednji kvartal prošle godine, ali je problem u tome što ne znam ko može upravljati tim novcem, jer je stari direktor smijenjen, a oni novom ne dozvoljavaju da uđe u firmu", kazao je Hrenovica.