Upozorenje menadžmentu
26

Radnici Kantonalne bolnice Zenica u štrajku, tvrde da su oštećeni za mjesečni fond sati

Piše: E. M.
Detalj sa štrajka u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu danas je u Kantonalnoj bolnici Zenica održao polusatni štrajk upozorenja gdje je menadžmentu bolnice i drugim nadležnim institucijama poslao jasnu poruku da nisu odustali od svojih zahtjeva.

Drugi štrajk upozorenja održan je danas u Kantonalnoj bolnici Zenica za vrijeme pauze, kako rad ne bi bio prekinut, a okupljeni radnici u zdravstvu su u holu još jednom ponovili svoje zahtjeve i neispunjena obećanja koja je menadžment bolnice dao radnicima.

NSS radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH OO Kantonalna bolnica Zenica štrajk je održao zbog nelegalnog evidentiranja mjesečnog fonda sati radnicima koji redovnim radom postignu višak ili manjak sati u odnosu na osmosatno vrijeme, nepoštivanje usmenog dogovora menadžmenta i sindikata kada je dogovoreno da radnici neće biti oštećeni, odnosno, da će višak sati biti plaćen kao prekovremeni rad te ignorisanje zahtjeva vezanih za utvrđivanje Pravilnika u radu sa zakonskim i podzakonskim aktima i oduzimanje prava na skraćeno radno vrijeme radnicima na odjelima s posebnim uslovima rada.

Vršilac dužnosti predsjednika NSS radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica Fahrudin Heco je kazao kako njihovi advokati već nekoliko mjeseci pripremaju tužbu te da nije isključen ni generalni štrajk ako se menadžment ogluši na njihove zahtjeve.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović je u svom obraćanju okupljenima u Kantonalnoj bolnici Zenica kazao kako moraju biti hrabri i da se ne smiju dijeliti.

"Ako vas budu uzimali jednog po jednog, ništa od vaših zahtjeva neće biti realizirano. Vaši zahtjevi su minimalni i mogu riješiti u 15 minuta ako ima dobre volje, a ovdje se demonstrira sila kojom se pokazuje da radnik ne smije tražiti svoje pravo i da mora slušati odredbe poslodavaca", kazao je Šatorović.

Međutim, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je u izjavi za Klix.ba kazao da je upoznat o zahtjevima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica te da će se o njima raspravljati na narednoj sjednici Upravnog odbora kojoj prisustvuju i predstavnici sindikata.

"Na posljednjoj sjednici je donesena odluka da se zahtjevi odgađaju za narednu sjednicu da ne bi došlo do politizacije zbog predizbornih aktivnosti. Ništa nije neregularno, oni su stavljeni u normalnu proceduru i mi ćemo dati naše mišljenje i stav o njima", kazao je Skomorac.

Dodao je da mu nije jasno zbog čega se pravi već drugi štrajk upozorenja te da neko želi svjesno "mutiti vodu". Pojasnio je kako će višak radnih sati kod radnika biti ispoštovan slobodnim danima ili će biti plaćen, što je stvar organizacije.

"Tvrdimo da je sve po zakonu što se tiče zakonskih i podzakonskih akata Pravilnika o radu, a ako oni tvrde da nešto nije po zakonu, neka se obrate sudu. Što se tiče trećeg zahtjeva, propisano je kako se određuje gdje će biti skraćeno vrijeme i to preko agencija. Mi smo platili državnu agenciju koja je obišla odjele i mi tu odluku provodimo", pojasnio je Skomorac.

Podršku radnicima u zdravstvu pružile su brojne političke stranke, a Skomorac je kazao kako to nije bilo uredu te da nije bilo potrebe za tim, ali da neke stranke žele biti pokrovitelji sindikata. Za kraj je kazao kako je bolnica u protekloj godini imala najbolje poslovanje u historiji postojanja, da su isplaćene sve obaveze prema radnicima te da su pred Kantonalnom bolnicom Zenica bolji dani.