Potvrđeno za Klix.ba
1

Radnici JU Dom zdravlja KS dobit će novčanu pomoć od 500 KM

A. L.
Radnici Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo dobit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500 KM, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković za Klix.ba.

Kako nam je kazao, odluka je donešena nakon velikih napora menadžmenta i Upravnog odbora ove ustanove i Sindikata radnika u zdravstvu KS. Novac će biti iplaćen iz budžeta JU Dom zdravlja KS, a odobrio ga je mandžment ove ustanove.

Ovo dolazi nakon Uredbe Vlade Federacije kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate do dvije prosječne plate u FBiH.

Poslodavci nisu u obavezi da izvrše navedene uplate, a koji se na to odluče radnicima će moći isplatiti novac u iznosu od dvije prosječne plate u skladu sa dinamikom koja njima odgovara. Moguća je isplata do šest tranši, svaki mjesec po 420 KM.

Vlada FBiH je također donijela odluku da će oni koji primaju plate iz Budžeta Federacije dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.260 KM, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.