|

Radnici Dite 8. januara nastavljaju proizvodnju

Radnici Dite 8. januara nastavljaju proizvodnju
43
Piše: D. Brkić
3.1.2013. u 17:20
5
komentara
43

dijeljenja
Poslije 90 dana borbe za osnovna radnička prava, uposlenici Fabrike deterdženata Dita rasformirali su improvizovano naselje na ledini pored preduzeća i 8. januara počet će proizvodnju. Protokol o saradnji Dite i beogradske Beohemije je potpisan, a radnici su dobili obećanja kako će im biti isplaćena jedna zaostala plata.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Već smo dobili jednu platu, a do 10. januara trebamo dobiti i drugu. Radnicima će biti uplaćen i dio zdravstvenog osiguranja, tako da će moći ovjeriti knjižice. U februaru očekujemo da počne postupak uvezivanja radnog staža", kaže predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Protokol o saradnji definisao je i potpuni prelazak Dite u vlasništvo Beohemije, a kompletan postupak će biti okončan nakon što se ispoštuju preuzete obaveze. Radnici kažu kako su slični protokoli i ranije potpisivani te da će sačekati implemantaciju potpisanog kako bi dali konačan sud.

Šta će biti sa dosadašnjim većinskim vlasnikom Lorom? Podnesene su krivične prijave protiv direktora, a kriminalistička policija MUP-a Tuzlanskog kantona je po nalogu postupajućeg tužioca u dva navrata ulazila u preduzeće kako bi izuzela dokumentaciju. Nema sumnje kako će cijeli slučaj dobiti sudski epilog, a najuporniji radnici Dite ističu kako su dobili bitku, ali ne i rat.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...