BiH
6

Radnici BIRA-e ponovo protestuju, ništa nije dogovoreno

Piše: E.S.H.
Foto: Krajina.ba
Foto: Krajina.ba
Radnici Bihaćke tvornice rashladnih aparata (BIRA) okupit će se opet ispred fabrike kako bi još jednom upozorili da ne prihvataju otkaze koje je uprava uručila za 173 radnika.

Jučer je u Domu sindikata u Sarajevu održan sastanak o aktuelnoj situaciji u ovom preduzeću, ali nije postignut nikakav dogovor između predstavnika Sindikata radnika, Sindikata metalaca BiH, te uprave i većinskog vlasnika BIRA-e.

Iako je bilo najavljeno da će predstavnici Vlade Federacije prisustvovati ovom sastanku, niko se nije pojavio, izuzev Smaila Toromanovića, savjetnika gradonačelnika Bihaća.

Jedini zahtjev radnika je da Nadzorni odbor povuče otkaze do Nove godine, što nije prihvaćeno. Razočarani ovom odlukom, radnici su najavili novo okupljanje ispred BIRA-e za danas u 10 sati, potvrdio je za Klix.ba Omer Baljić, predsjednik Sindikata radnika BIRA-e. Dodao je da ništa nije riješeno i da ništa nije dogovoreno, te da uprava neće poništiti otkaze ugovora o radu.

Baljić je dodao da će radnike obavijestiti o tome šta je bilo na sastanku održanom jučer. Općina Bihać je preuzela odgovornost da organizuje sastanak sa ministrima i da pokušaju naći rješenje.

U ime Grada Bihaća Smail Toromanović je predložio sastanak kojem bi prisustvovali čelni ljudi Vlade FBiH i Vlade USK, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Razvojne banke, menadžment BIRA-e i Sindikat metalaca. Također, predloženo je da se od Razvojne banke FBiH traži da osigura kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona KM za nastavak proizvodnog procesa i nabavku repromaterijala.

Podsjećamo, uprava BIRA-e je saopćila da je bila prisiljena donijeti odluku o reduciranju djelatnosti i to zbog neodrživosti proizvodnje i godišnjeg gubitka od oko četiri miliona KM.