BiH
0

I dalje nema rješenja za BIRA-u

FENA
Foto: Krajina.ba
Foto: Krajina.ba
Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) i danas su protestirali ispred kapije poduzeća, čekajući ishod još jednih razgovora predstavnika Sindikata i Uprave tvornice.

Kako bi pomogli da se iznađe rješenje, u pregovorima su danas osim predsjednika Sindikata BIRA-e Omera Balića, prisustvovali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić i predsjednik SSS za Unsko-sanski kanton (USK) Muhamed Mahmutović.

Sastanak je bio zatvoren za javnost i nakon nepuna dva sata završen je bez konkretnih rješenja. Okupljenim radnicima obratili su se Balić i Bajramović.

"Tražili smo od direktora BIRA-e da zaustavi uručivanje otkaza na šta je on kazao da nema ovlasti i da o tome odlučuje većinski vlasnik", istakao je Balić, dodajući da će 200 radnika i više od 800 članova njihovih porodica biti gladno.

"Tražimo da se otkazi prolongiraju do kraja godine i da vidimo da zajedno riješimo problem BIRA-e, ako neće da se kaže ko neće i zašto. Mi ne smijemo dozvoliti da se ovakav brend kao što je BIRA ugasi. Pogledajte u BiH, konkretno u Sarajevu, šta se je brendova ugasilo i uništilo, a mnogi radnici su ostali bez posla", istakao je Bajramović.

Ako krenemo na ovakav način sa uništavanjem proizvodnje, ko će puniti budžete, upitao je on, dodajući da će Sindikat uraditi sve što je u njegovoj moći da do toga ne dođe.

"Radnicima u metalskoj industriji nikad nije bilo teže, ne mogu u penziju, niti se mogu zaposliti, a nemaju šta ni jesti. Bojim se da nam se protesti ne ponove, ako se nastavi uništavati proizvodnja i kršenje prava radnika", kazao je Hadžić.

Traže da se što prije, već naredne sedmice, održi sastanak s većinskim vlasnikom Selverom Oručem, kojem bi prisustvovali i predstavnici svih nivoa vlasti, te krovnih i Sindikata BIRA-e, da bi se vidjelo šta dalje, nakon čega će Sindikat iznijeti konkretne buduće mjere.

Sutra se neće okupljati pred kapijom tvornice, ali će to učiniti već 24. novembra u 10.00 sati, rečeno je danas.