BiH
12

Radnici BHRT-a: Program ne može biti u podređenom položaju, tražimo reogranizaciju i sistematizaciju

Klix.ba
Sa sjednica Sindikalne organizacije BHRT (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa sjednica Sindikalne organizacije BHRT (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor Sindikalne organizacije BHRT-a održao je danas sjednicu povodom vrlo teške situacije u kojoj se nalazi javni servis kao i njegovi uposlenici.

Radnici BHRT-a koji su članovi ovog sindikata poslat će pismo Komisiji za transport i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH, ministru za promet i komunikacije u Vijeću ministara BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije s apelom da se pri izboru članova Upravnog odbora BHRT-a vodi računa o kompetentnosti kandidata kako bi, kako se navodi u zaključku, "dobili upravljački organ sposoban, za razliku od dosadašnjeg sastava, koji će pomoći da se BHRT izvuče iz krize u kojoj se nalazi".

Od menadžmenta BHRT-a zatražena je nova reorganizacija i sistematizacija kojom će se prioritet dati programu i njegovoj proizvodnji, a ne, kako kažu, pratećim službama i administraciji.

"Program ne može biti u podređenom položaju u odnosu na druge segmente BHRT-a. Već šest godina menadžment obećava novu reorganizaciju i sistematizaciju, ali su se sva ta obećanja pokazala kao neistinita. Zahtijevamo da Sindikalna organizacija BHRT-a bude uključena u sve faze donošenja pomenutih dokumenata", stoji u zaključku.

Od članova saznajemo kako menadžment ne izmiruje redovno obaveze prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja. Radnici ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice redovno, a u pred odlazak u penziju izmire im se ostala dugovanja prema PIO-u. Ističu kako se javni servis nije nikada nalazio u goroj situaciji.

Zakon kojim bi se riješilo pitanje finansiranja javnih emitera i naplate RTV takse odbijen je u PS BiH krajem jula. UO BHRT-a saopćio je još tada kako je pitanje dana kada BHRT više neće biti u mogućnosti da emituje program, što će lančano proizvesti posljedice i na rad RTV Federacije BiH. Najavili su i da bi se eventualno gašenje programa moglo poklopiti s Lokalnim izborima 2016. Prema posljednjim podacima, gubitak po šestomjesečnom izvještaju premašuje sedam miliona KM.