BiH
8

Sindikalna organizacija BHRT-a: Država i Parlament BiH su krivi za situaciju na BHRT-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikalna organizacija BHRT-a, koja djeluje u okviru Državnog sindikata uposlenika u institucijama BiH, poziva Parlamentarnu skupštinu BiH i nadležno ministarstvo da pronađu rješenje kojim će se osigurati stabilno finansiranje BHRT-a, što je obaveza koja se ne može zanemariti na putu BiH ka EU.

Sindikalna organizacija BHRT-a od Upravnog odbora BHRT-a traži da intenziviraju napore koji će rezultirati donošenjem adekvatnog zakonskog rješenja za prikupljanje RTV takse. Sindikalna organizacija BHRT-a neće, niti može prihvatiti jednostrane odluke Upravnog odbora BHRT-a ili menadžmenta bez razgovora i saglasnosti sa Sindikalnim odborom.

"Situacija je nepromijenjena. U Mostaru su odustali od naplaćivanja RTV takse putem HT Eroneta kako je istekao zakonski rok. U ostatku FBiH do sada funkiconiše. Federalna naplatna služba RTV takse je pojačala svoje aktivnosti, ali je problem da li se uplaćuje BHRT-u. Problemi koje mi imamo nisu do menadžmenta, već do države, Parlamentarne skupštine i stabilnog finansiranja javnog servisa emitiranja. Problemi nisu unutar firme glede tog finansiranja, to nam treba neko drugi osigurati", rekao je Mirsad Bajtarević iz ovog sindikata.

Iz Sindikalne organizacije BHRT-a podsjećaju da su na vanrednoj sjednici Skupštine SO, održanoj 1. jula 2016. godine, doneseni zaključci koji se do danas nisu promijenili:
  1. Da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a, pa ni Upravni odbor BHRT-a, osim osnivača Parlamentarne skupštine BiH, koja u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti može jedino osigurati nesmetano funkcionisanje i finansijsku održivost Javnog RTV servisa emitiranja.

  2. Da Upravni odbor BHRT-a podnese ostavku zbog odstupaja od svojih ingerencija predviđenih zakonom i najavom da svojim aktivnostima (reduciranja programa, smanjenja broja neposrednih izvršilaca i sl. ) ugrožava pravo na rad uposlenih u BHRT-u. Činjenica je da Upravni odbor BHRT-a nije na vrijeme reagovao kako riješiti način naplate RTV takse.

  3. Da se sudskim putem riješe milionska potraživanja od Federalne televizije i RTRS-a i da se utvrdi zašto se čekalo da dugovanja dostignu alarmantan iznos te na taj način ugrozi rad, poslovanje i postojanje BHRT-a.

  1. Da Ured za reviziju BiH ispita poslovanje BHRT-a, ali da i entitetski Uredi za reviziju ispitaju poslovanje entitetskih Javnih emitera, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i informisala javnost.

Upravni odbor BHRT-a oglasio se ranije saopćenjem u kojem se ističe, prije svega, veoma teška finansijska situacija u BHRT-u, tvrdeći da je samo pitanje dana kada će biti potpuno onemogućeni da obavljaju svoju funkciju.

Sadašnjem Upravnom odboru mandat ističe 10. decembra kada bi trebali biti izabrani novi članovi koji će zasigurno imati vrlo težak posao - spašavanje javnog servisa.