Do kraja sedmice
159

Radnici BHRT-a će dobiti dio junske plate, Sindikat najavljuje štrajk i krivične prijave

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslovodni odbor BHRT-a oglasio se jučer saopćenjem u kojem obavještava radnike da će do kraja sedmice dobiti dio junske plate u ovisnosti o količini sredstava koja će biti prikupljena na računima do 18. augusta. Poručuju da će ostatak plate biti uplaćen u najskorijem mogućem vremenu.

Istakli su kako se iznos takse prikupljene putem BH Telecoma znatno smanjio tokom 2017. godine, što je dovelo do nemogućnosti izmirivanja većeg broja obaveza prema uposlenicima BHRT-a, među kojima su i dvije neto plate.

"Situacija bi se trebala stablizirati i popraviti nakon što u septembru stupi na snagu novi način naplate RTV takse putem računa za električnu energiju JP Elektroprivreda BiH. (...) Od početka primjene novog načina naplate RTV takse prioritet će biti prikupljanje sredstava za izmirenje obaveza prema uposlenicima BHRT-a, dok će sve ostale obaveze, na osnovu ranije sačinjenog plana, biti regulisane u zavisnost od količine novca koji će biti prikupljen na računima BHRT-a", navodi se u obavještenju.

Sindikalna organizacija BHRT-a održala je vanrednu sjednicu Upravnog odbora na kojoj su donijeli odluku da pokrenu proceduru organizovanja štrajka upozorenja te da odmah pokrenu ranije najavljene krivične prijave protiv generalnog direktora i njegovih saradnika putem pravnih stručnjaka sindikata čija su ravnopravna članica.

"Ostajemo kod zahtjeva za smjenu generalnog direktora, jer se u međuvremenu ništa u našem odnosu prema tom pitanju nije promijenilo. Potpisivanje sporazuma s Elektroprivredom, kako god ga ko tumačio, nije zasluga generalnog direktora. Ponavljamo zahtjev za objavljivanje visine primanja menadžmenta jer smatramo da je menadžment to dužan učiniti u vrijeme kad od javnosti tražimo podršku za opstanak kuće. Smatramo nedopustivim da ta ekipa, koja iza sebe nema nikakvih mjerljivih i pozitivnih rezultata i dalje uživa u enormno visokim primanjima u odnosu na ljude iz programa u vrijeme kad je kuća na rubu gašenja", kazali su iz Sindikalne organizacije BHRT-a.

Istakli su da nikada neće pristati na parcijalno isplaćivanje ličnih dohodaka uz potpuno zanemarivanje obaveza prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja te poreskim obavezama. Također, Sindikalna Organizacija BHRT-a će tražiti odgovornost direktora, ali i cjelokupnog menadžmenta koji je, kako kažu, dozvolio da se uposlenicima koji imaju kreditna zaduženja isti na platnoj listi odbije, a da se sredstva ne uplate bankama.

"Pozivamo članove Parlamenta BiH da pojasne javnosti, ali i međunarodnim institucijama, u čijem je interesu da uposlenici BHRT-a, u prvom redu oni u sektoru direktne proizvodnje programa, žive na ivici egzistencije. Pozivamo ih da pojasne kome je u interesu da se ljudi koji imaju obavezu da ukazuju na sve društvene događaje i procese, pa tako i na anomalije i negativne pojave, profesionalno predstavljaju bh. javnosti, dovedu u stadij siromaštva", pitaju iz Sindikalne organizacije BHRT-a.

Podsjetimo, radnici BHRT-a nisu primili dvije posljednje plate, a već mjesecima ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, niti im se uplaćuje penziono-invalidsko osiguranje. Problem bi trebao biti djelimično riješen od 1. septembra kada stupa na snagu ugovor koji su zaključili JP Elektroprivreda BiH i Javni RTV servis, a prema kojem će se naplata RTV takse vršiti putem računa za električnu energiju EPBiH.

Agonija finansijske održivosti BHRT-a traje duže od dvije godine nakon što je istekao ugovor s BH Telecomom, a zastupnici Parlamenta BiH na svojim sjednicama nisu uspjeli naći vremena za rješavanje ovog problema.

Zbog teške situacije brojni radnici su odlazili na godišnje odmore, smanjen je broj radnika, a BiH nije imala predstavnika na Eurosongu.