BiH
8

Radnici Aide ponovo na radnim mjestima, ali samo do 15. aprila

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije višegodišnjih protesta koji su intenzivirani posljednjih mjeseci, radnici Fabrike obuća Aida vratili su se u proizvodne pogone. Mašine u Aidi radit će do 15. aprila, odnosno dok se završi ugovoreni posao izrade 1.000 pari obuće vrijedan oko 15.000 KM.

Dugoročnog rješenja za Aidu nema ni na pomolu, a radnici će svoju borbu za 18 godina radnog staža nastaviti sve dok Vlada TK, koja je većinski vlasnik, ne započne na adekvatan način rješavanje njihovih problema.

"Na realizaciju ugovorenog posla nisu angažovani svi radnici Aide. Šta će oni koji nisu angažovani, ali i šta ćemo svi mi nakon ovoga?“, pita Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata Fabrike obuće Aida.

Vlada TK je oformila radno tijelo koje bi trebalo iznaći rješenje za dugogodišnje probleme radnika Aide. Radna grupa u roku od 45 dana treba sačiniti prijedlog rješenja problema radnika Aide i dostaviti ga resornom ministarstvu.

Imaju li radnici Aide vremena za čekanje? Mnogi od njih žive na rubu egzistencije, bez ikakvih redovnih primanja i sa nagomilanim dugovima. Sindikat Aide najavio je kako neće prihvatiti zaključke radne grupe ako oni ne budu korisni ta radnike.

Fabrika obuće Aida je iz rata u BiH izašla sa 1.500 zaposlenika. Trenutno ih ima oko 300 u pogonima u Tuzli, Dubokom Potoku i Lukavcu i svi oni čekaju uvezivanje radnog staža.

U međuvremenu dug Aide se procijenjuje na oko 45 miliona KM, a proizvodnja se tokom godine organizuje parcijalno. Kada utihnu mašine radnici izlaze na ulice, ali njihovi višegodišnji protesti nisu polučili konkretne rezultate. Uvezivanje radnog staža je nikada nije riješeno.