BiH
8

Kada utihnu mašine: Ostao dug od 44 miliona KM i 18 godina neuvezanog staža radnicima

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije zlatnog razdoblja u osamdesetim godinama prošlog vijeka, osvajanja Evrope zajedno sa košarkašicama Jedinstva, rada u najtežim vremenima za potrebe Armije RBiH, radnici tuzlanske Fabrike obuće Aida gotovo dvije decenije se bore za svoja pogažena prava.

U međuvremenu je preduzeće "doguralo" do 44 miliona KM duga, radnici su bez povezanog radnog staža, ikakvih primanja... Mašine su davno utihnule.
Svih ovih godina na uličnim demonstracijama susrećemo radnike Aide, koji će i u ponedjeljak 16. marta doći pred Vladu TK. Godine prolaze, njihovi zahtjevi ostaju isti.

"Opet ćemo ponoviti zahtjeve. Ja neću odustati od 18 godina radnog staža po cijenu života", kaže Hasan Užičanin, podpredsjednik Sindikata Aide.

Na njegovu kućnu adresu u prethodni mjesec dana stigle su četiri naloga za pokretanje prekršajnog postupka.

"Prekršajno me gone što smo opkolili petoricu ministara u BKC-u, što su radnici došli ispred Vlade TK kada je sindikat bio na sastanku, zbog navodnih prijetnji direktoru itd. Ne gone one koji su uništili naše preduzeće. Ne gone one koji su napravili račun od 6.000 KM za električnu energiju u vrijeme kada pogoni nisu radili", navodi Užičanin.

On je svojevremeno ispred Vlade TK došao sa toplim obrokom kojeg je sačinjavala jedna kifla i stotinjak grama variva. Radnici Aide su uz taj obrok radili osam sati, a u tim vremenima je topli obrok budžetskih korisnika iznosio preko 10 KM po danu.

Inače, Fabrika obuće Aida je iz rata u BiH izašla sa oko 1.500 zaposleni, dok se za svoja prava danas bori nešto više od 300 radnika iz tri pogona u Tuzli, Lukavcu i Dubokom Potoku. I trenutni broj radnika uskoro će biti manji, jer je Vlada TK najavila penzionisanje za 75 radnika.

"Oni naše probleme ne mogu rješavati parcijalno. Oko 6 miliona KM je potrebno za uvezivanje staža svim radnicima. Neki od nas imaju 18 godina, neki 10, neki 5 godina neuvezanog radnog staža. Neka završe sa tim i eno im fabrika", kaže Užičanin, podsjećajući kako je Aida u stopostotnom vlasništvu Tuzlanskog kantona.

Zahtjeve za uvezivanje radnog staža svim radnicima Aide u Vladi TK su ocijenili nerealnim.

Premijer, resorni ministri, njihovi pomoćnici su se minulih godina mijenjali. Najčešće je kupovan socijalni mir tako što je radnicima isplaćivana jednokratna materijalna pomoć. Vlada TK je osnovala i podfirmu unutar Aide kako bi se pokrenula proizvodnja. Međutim, četiri radnika podfirme imaju, kako kaže Užičanin, redovna primanja, dok se preostali radnici na ulici bore za svoja prava i traže od većinskog vlasnika da pokrene proizvodnju.

"Mi smo u ponedjeljak ponovo na ulici i ostat ćemo sve do ispunjenja naših zahtjeva", kategoričan je Hasan Užičanin.

Kakav će biti odgovor Vlade TK? Indikativan je podatak da ni jedna Vlada TK nije pokrenula postupak zamrzavanja duga Aide. Ukoliko Aida, poput drugih preduzeća, bude likvidirana, država neće moći naplatiti ni jednu marku od višemilionskih dugovanja.