BiH
6

Radnici Aide otišli kućama, Skupštini dali rok do 18. decembra

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Poslije dvodnevnih protesta na ulicama Tuzle, radnici Fabrike obuće Aida iz pogona u Tuzli, Dubokom Potoku i Lukavcu su, nakon današnje vanredne sjednice Vlade TK, odlučili otići kućama.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Vlada TK ne može riješiti naše zahtjeve bez Skupštine TK. Naredne proteste održat ćemo u vrijeme održavanja sjednice Skupštine TK. Dajemo rok Skupštini do 18. decembra da se konstituiše i da počnu raditi", kazao je Hasan Užičanin u ime Sindikata Aide.

Vlada TK je razmatrala zahtjev radnika o isplati materijalne pomoći u iznosu od 400 KM. Zaključeno je kako se takva odluka ne može odobriti dok se ne usvoje izmjene i dopune budžeta TK za 2014. godinu. Za takvo nešto neophodno je da se oformi vladajuća koalicija u TK, a s tim u vezi sinoć je održan sastanak na kojem se dogovarao "koalicioni brak" između SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Radnici Aide tražili su i da se u okvirni budžet za period 2015.-2017. uvrsti stavka o njihovom materijalnom zbrinjavanju u vrijeme nezaposlenosti. Vlada TK je taj zahtjev proslijedila Ministarstvu finansija. Uredu za zakonodavstvo, Kantonalnom pravobranilaštvu i Uredu za internu reviziju, koji trebaju odgovoriti na pitanje da li postoji zakonsko uporište za donošenje takve odluke.

Zahtjev za uvezivanje radnog staža radnicima Aide za proteklih 18 godina u Vladi TK su ocijenili nerealnim i neostvarivim. Prioritet za uvezivanje radnog staža imat će oni radnici koji su stekli pravo na penzionisanje.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U saopštenju Vlade TK navedeno je, između ostalog, kako policija ubuduće neće dozvoliti bilo kakve blokade saobraćajnica i drugih objekata, jer se na taj način, kako navode, ugrožava opća sigurnost osoba i materijalnih dobara, kao i životi, zdravlje i imovina ostalih građana.

Podsjetimo kako je Fabrika obuće Aida u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona. U 2014. godini iz budžeta TK je na račun ovog preduzeća uplaćeno oko 250.000 KM budžetskih sredstava, a procijenjuje se kako su dugovanja Aide veća od 20 miliona KM. U Aidi je radno angažovano 317 radnika.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba