{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Radnice "Borca" već dva mjeseca štrajkuju pred Vladom u Zenici

S
5.8.2010. u 14:59
0
5
Radnice "Borca" već dva mjeseca štrajkuju pred Vladom u Zenici
0
Više od dva mjeseca radnice zeničkog radnice "Borca" u kojem je proizvodnja prestala u septembru 2008. godine, mirnim okupljanjem ispred zgrade Kantonalne Vlade u Zenici, pokušavaju skrenuti pažnju na sebe, ali bez uspjeha. One traže uvezivanje radnog staža za osam godina, isplatu zaostalih plaća i poništenje privatizacije.
U srijedu je održan i dvosatni sastanak radi pokušaja iznalaženja rješenja za probleme oko 220 bivših radnika Tvornice konfekcije "Borac" d.d. Zenica koja je u stečaju, no ni taj sastanak nije donio pomak u zahtjevima radnika.

Iako su bili pozvani, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva FBiH, kao ni stečajna upravnica Azra Škapur, nisu se pojavili na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici radnika, premijer i ministar privrede ZDK-a, Miralem Galijašević i Fahrudin Omerhodžić, predstavnik Agencije za privatizaciju FBiH, Hrvoje Beroš, savjetnica predsjednika Sindikata tekstila, kože i obuće BiH, Ferdija Kojičić, advokati radnika, predstavnik Općine Zenica i drugi sindikalni povjerenici.

Zaključeno je, da se od resornog federalnog ministarstva zatraži da do 27. augusta održi sastanak svih zainteresovanih strana među kojim i predstavnika ortačke grupe koja je vlasnik 67 posto kapitala Tvornice konfekcije "Borac" d.d. Travnik.

"Ako ne dođe do tog sastanka, upoznat će nas i Sarajevo! Čekajući pregovore u Vladi FBiH radnice će svakodnevno održavati mirne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona", nakon sastanka izjavila je za Fenu Senada Jahjaefendić, nekadašnja sindikalna liderka u zeničkom "Borcu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: