Zenica
0

Bez dogovora o zahtjevima bivših radnika "Borca"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvosatni sastanak održan radi pokušaja iznalaženja rješenja za probleme oko 220 bivših radnika Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica - u stečaju, nije donio pomak u zahtjevima radnika za uvezivanje radnog staža i isplatu osam plaća.

Iako su bili pozvani, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva FBiH, kao ni stečajna upravnica Azra Škapur, nisu se pojavili na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici radnika, premijer i ministar privrede ZDK-a, Miralem Galijašević i Fahrudin Omerhodžić, predstavnik Agencije za privatizaciju FBiH, Hrvoje Beroš, savjetnica predsjednika Sindikata tekstila, kože i obuće BiH, Ferdija Kojičić, advokati radnika, predstavnik Općine Zenica i drugi sindikalni povjerenici.

Zaključeno je, da se od resornog federalnog ministarstva zatraži da do 27. augusta održi sastanak svih zainteresovanih strana među kojim i predstavnika ortačke grupe koja je vlasnik 67 posto kapitala Tvornice konfekcije „Borac“ d.d. Travnik.

"Ako ne dođe do tog sastanka, upoznat će nas i Sarajevo! Čekajući pregovore u Vladi FBiH radnice će svakodnevno održavati mirne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona", nakon sastanka izjavila je Senada Jahjaefendić, nekadašnja sindikalna liderka u zeničkom Borcu.

Predstavnik Agencije za privatizaciju FBiH Hrvoje Beroš izjavio je danas da je ova Agencija pred Općinskim sudom u Travniku, zbog neizvršavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora podnijela tužbu za raskid ugovora o privatizaciji 67 posto kapitala Borac d.d. Travnik, u čijem se sastavu nalazio i zenički pogon.

"Agencija za privatizaciju FBiH odgovorna je za novonastalu situaciju i kao pravni zastupnik radnica Borca iz Zenice ozbiljno razmatram mogućnost tužbe Federacije BiH", izjavio je advokat Meho Ajanović.

Proizvodnja u Tvornici konfekcije Borac d.d. Zenica - u stečaju prestala je u septembu 2008. godine i u međuvremenu propala su tri pokušaja prodaje imovine radi izmirenja duga prema povjeriocima koji iznosi oko 10,5 miliona KM.