{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez dogovora o zahtjevima bivših radnika "Borca"

F
4.8.2010. u 14:55
0
0
Bez dogovora o zahtjevima bivših radnika "Borca"
0
Bez dogovora o zahtjevima bivših radnika "Borca"
Foto: Arhiv
Dvosatni sastanak održan radi pokušaja iznalaženja rješenja za probleme oko 220 bivših radnika Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica - u stečaju, nije donio pomak u zahtjevima radnika za uvezivanje radnog staža i isplatu osam plaća.
Iako su bili pozvani, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva FBiH, kao ni stečajna upravnica Azra Škapur, nisu se pojavili na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici radnika, premijer i ministar privrede ZDK-a, Miralem Galijašević i Fahrudin Omerhodžić, predstavnik Agencije za privatizaciju FBiH, Hrvoje Beroš, savjetnica predsjednika Sindikata tekstila, kože i obuće BiH, Ferdija Kojičić, advokati radnika, predstavnik Općine Zenica i drugi sindikalni povjerenici.

Zaključeno je, da se od resornog federalnog ministarstva zatraži da do 27. augusta održi sastanak svih zainteresovanih strana među kojim i predstavnika ortačke grupe koja je vlasnik 67 posto kapitala Tvornice konfekcije „Borac“ d.d. Travnik.

"Ako ne dođe do tog sastanka, upoznat će nas i Sarajevo! Čekajući pregovore u Vladi FBiH radnice će svakodnevno održavati mirne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona", nakon sastanka izjavila je Senada Jahjaefendić, nekadašnja sindikalna liderka u zeničkom Borcu.

Predstavnik Agencije za privatizaciju FBiH Hrvoje Beroš izjavio je danas da je ova Agencija pred Općinskim sudom u Travniku, zbog neizvršavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora podnijela tužbu za raskid ugovora o privatizaciji 67 posto kapitala Borac d.d. Travnik, u čijem se sastavu nalazio i zenički pogon.

"Agencija za privatizaciju FBiH odgovorna je za novonastalu situaciju i kao pravni zastupnik radnica Borca iz Zenice ozbiljno razmatram mogućnost tužbe Federacije BiH", izjavio je advokat Meho Ajanović.

Proizvodnja u Tvornici konfekcije Borac d.d. Zenica - u stečaju prestala je u septembu 2008. godine i u međuvremenu propala su tri pokušaja prodaje imovine radi izmirenja duga prema povjeriocima koji iznosi oko 10,5 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: