BiH
36

Radna mjesta: Članovi Predsjedništva BiH "zbrinuli" 13 saradnika na neodređeno

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je da je po raspisanim oglasima u 2014. godini ukupno 13 osoba, koje su bile angažovane u kabinetima članova Predsjedništva BiH na određeno vrijeme, zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH u toku 2014. godine bili su Bakir Izetbegović u ime bošnjačkog naroda, Željko Komšić u ime hrvatskog naroda, te Nebojša Radmanović u ime srpskog naroda.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH dodaju da je osam osoba koje su na osnovu saglasnosti Agencije za državnu službu BiH krajem 2013. godine zaposlene na određeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva BiH, a koje su ranije bile angažovane temeljem ugovora o djelu, po okončanju konkursne procedure u 2014. godini zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme.

Dodatno su tri osobe koje su angažovane temeljem ugovora o djelu u toku 2014. godine po okončanju konkursne procedure zasnovale radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu državnog Predsjedništva.

Još jedna osoba je nakon provedene procedure zasnovala radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

"Sekretarijat u 2014. godini nije vršio ocjenjivanje državnih službenika i zaposlenika shodno zakonskim i podzakonskim propisima. Kada je riječ o edukacijama i stručnom obrazovanju, službenici pohađaju obuke u organizaciji Agencije za državnu službu BiH ili drugih institucija i organizacija shodno vlastitim interesovanjima i odlukama rukovodstva", stoji u Izvještaju Ureda za reviziju BiH.

Iz Ureda preporučuju rukovodstvu da posveti više pozornosti organizaciji i upravljanju ljudskim resursima u svim aspektima usvajanjem politika i planova upravljanja ljudskim resursima koje trebaju biti u vezi sa strateškim ciljevima institucije.

"Ukupno ostvarene bruto plaće i naknade sa 31. decembrom 2014. godine iznose 3.383.498 KM (Predsjedništvo 2.983.139 KM, časnici za vezu 400.359 KM).

Ukupan broj uposlenih krajem godine bio je 91 i to u Predsjedništvu 87 zaposlenih i četiri časnika za vezu.

"Zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu odobreno je 109 zaposlenih za 2014. godinu. U izvještajnom periodu radni odnos zasnovalo je 17 osoba, od toga 13 osoba u kabinetima na određeno vrijeme te četiri osobe u Sekretarijatu na neodređeno vrijeme. Predsjedništvo je tokom 2014. godine napustilo 28 osoba od čega su tri pripravnika", stoji u Izvještaju.